10 Najljepših budističkih hramova

Budizam je jedna od vodećih svjetskih religija i filozofija, osnovana u sjeveroistočnoj Indiji u 5. stoljeću. Temelji se na učenjima Siddhartha Gautame, poznatijeg kao “Buda”, koji je rođen na mjestu koje danas poznajemo kao Nepal.

Procjenjuje se da trenutno postoji između 230 i 500 miliona budista na svijetu, a mi vam predstavljamo 10 najljepših i najznačajnijih hramova koje su ikada izgradili.

 

10. Wat Arun

Wat Arun

Smješten na Thonburi strani rijeke Chao Phraya, Wat Arun (‘Hram Zore’) je jedna od najstarijih i najpoznatijih znamenitosti u Bangkoku, Tajland. Hram je arhitektonski prikaz planine Meru, koja predstavlja središte svemira u budističkoj kozmologiji.

Unatoč svom imenu (Hram Zore), Wat Arun najljepše izgleda u večernjim satima, kada sunce zalazi iza njega.

 

9. Haeinsa Hram

Haeinsa

Haeinsa (Hram Refleksije u Glatkom Moru) je jedan od najvažnijih budističkih hramova u Južnoj Koreji. Hram je prvi put sagrađen 802. godine i ponovo obnovljen u 19. stoljeću, nakon što je izgorio u požaru 1817. godine.

Zanimljivo je da je najveće blago, kompletna kopija budističkog svetog zapisa (Tripitake Koreana) napisanog na 81.258 drvenih blokova, preživilo požar.

 

8. Pha That Luang

Pha That Luang

Smješten u Vientiane, Pha That Luang je jedan od najvažnijih spomenika u Laosu. Hram ima nekoliko terasa, a svaka razina predstavlja drugu fazu budističkog prosvjetljenja. Najniža razina predstavlja materijalni svijet; najviša razina predstavlja svijet ništavila.

Pha That Luang je sagrađen u 16. stoljeću na ruševinama Khmer hrama. Hram je bio uništen od strane sijamske invazije 1828. godine, a kasnije su ga francuzi obnovili 1931. godine.

 

7. Todaiji Hram

Todaiji hram

Todaiji (“Veliki Istočni hram”) u Nari je jedan od najvažnijih istorijski značajnih budističkih hramova u Japanu. Hram je sagradio car Shomu u 8. stoljeću i služio je kao glavni hram svih pokrajinskih budističkih hramova Japana.

Danas je malo ostalo od izvornog objekta. Daibutsuden (“Dvorana Velikog Bude”), datira iz 1709. Godine, a u njoj se nalazi jedan od najvećih kipova Bude u Japanu. Takođe je i najveća drvena zgrada na svijetu, iako je danas samo dvije trećine veličine izvorne strukture.

 

6. Jokhang

Jokhang

Jokhang Hram u Lhasi je najvažnije sveto mjesto tibetanskog budizma koje svake godine privuče na hiljade hodočasnika. Hram je izgradio kralj Songtsän Gampo u 7. stoljeću. Mongoli su opljačkali Jokhang Hram nekoliko puta, ali sama zgrada je preživila napde.

Danas, ovaj kompleks pokriva površinu od oko 25.000 kvadratnih metara.

 

5. Mahabodhi Hram

Mahabodhi

Mahabodhi Hram (Veliko Prosvjetljenje) se nalazi u Bodh Gaya, Indija. Glavni kompleks sadrži potomak izvornog Budinog stabla pod kojim je Gautama Buddha stekao prosvjetljenje. Ovo mjeto važi za najsvetije mjesto u budizmu.

Oko 250 godina nakon što je Buda postigao Prosvjetljenje, car Asoka je izgradio hram na licu mjesta.  Hram koji se nalazi na ovoj lokaciji, a koji možemo vidjeti danas, datira iz 5. do 6. stoljeća.

 

4. Boudhanath

Boudhanath

Smješten u predgrađu Kathmandu, Boudhanath je jedna od najvećih stupa u svijetu. Boudhanath je središte tibetanskog budizma u Nepalu i mnoge izbjeglice iz Tibeta su ovdje pronašle dom u posljednjih nekoliko desetljeća.

Poznat je po Budinim očima koje su istaknute na sve četiri strane tornja. Danšnji izgled potiče iz 14. stoljeća, nakon što je prethodno bio uništen od strane Mughal osvajača.

 

3. Bagan

Bagan

Bagan, također poznat i kao Pagan, na obalama rijeke Ayerwaddy, je dom najvećeg područja budističkih hramova, stupa i ruševina na svijetu. Bio je glavni grad nekoliko drevnih kraljeva Burme koji su izgradili oko 4.400 hramova na vrhuncu kraljevstva (između 1000. i 1200. godine).

1287. godine, kraljevstvo je palo nakon invazije Mongola, nakon što su odbili odati počast Kublai Khanu. Bagan je ubrzo izgubio status političkog centra, ali je nastavio napredovati kao mjesto budističkog učenja.

 

2. Borobudur

Borobudur

Smješten na indonezijskom otoku Java, 40 km sjeverozapadno od Yogyakarta, Borobudur je najveći i najpoznatiji budistički hram na svijetu. Borobudur je sagrađen u razdoblju od nekih 75 godina u 8. i 9. stoljeću od strane kraljevstva Sailendra, od cca 2.000.000 kamenih blokova.

Napušten je u 14. stoljeću, a razlog napuštanja i dalje ostaje nepoznat. Stoljećima je ležao skriven u džungli ispod slojeva vulkanskog pepela.

 

1. Shwedagon Pagoda

Shwedagon Pagoda

Shwedagon pagoda u Yangonu je najsvetiji budistički hram u Burmi. Korijeni Shwedagona su izgubljeni u antici, ali procjenjuje se da je hram prvi sagradio Mon tokom Bagan razdoblja, negdje između 6. i 10. stoljeća.

Hram je pun svjetlucavih, šarenih stupa, a u središtu pozornosti je, 99 metara visoka, glavna stupa koja je u potpunosti pokrivena zlatom.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...