10 Najneobičnijih kuća na svijetu

Dok su neki ljudi zadovoljni sa standardnim kućama u predgrađu, drugi ipak žele jedinstvene maštovite domove. Predstavljamo vam 10 najneobičnijih, a neki bi mogli reći i najljepših kuća na svijetu.

 

1. Dar al Hajar, Jemen

Dar-al-Hajar

Ova upečatljiva palača na stijeni nije ni hotel ni muzej. Čak nije ni primarna rezidencija. Dar al Hajar je vikendica koju je sebi izgradio imam Jahji 1930. godine.

Palača je u međuvremenu obnovljena, i otvorena za posjetitelje koji mogu (sa kupljenom ulaznicom) uživati u spektakularnom pogledu koji pruža.

 

2. Bubble House, Francuska

Bubble-House

Bubble House se nalazi u Tourrettes-sur-Loup, Francuska. Stara je 35 godina i još nije završena, ali to nije spriječilo  francusko Ministarstvo kulture da je navede kao kulturni spomenik. Dizajnirao ju je mađarski arhitekt Antti Lovag za modnog dizajnera Pierre Cardina.

Balon kuća je futuristička, a opet organska, sa mnogo ugrađenog ovalnog namještaja i konveksnih prozora. Namjena ovog dizajna je da se optimalno iskoristiti vulkanski Cote d’Azur krajolik – u čemu su i uspjeli.

 

3. Naopaka Kuća, Poljska

naopaka-kuca

Poljski biznismen i filantrop Daniel Czapiewski izgradio je naopaku kuću koja predstavlja komunističku eru i kraj svijeta. Kuća se gradila 114 dana, jer su radnici bili potpuno dezorijentirani naopakom kućom.

Kuća svake godine privlači turiste u malom selu Szymbark, gdje se i nalazi, a samo nakon nekoliko trenutaka unutra, većina izađe sa vrtoglavicom.

 

4. Hang Nga Villa, Vijetnam

Hang-Nga-Villa

Madam Hang Nga napravila je Hang Nga Villu – sada poznatu kao Luda Kuća – kako bi odrazila svoj interes za umjetnost i arhitekturu. Izrađena od betona, kuća sada služi kao restoran i recepcija za susjedni hotel.

Posjetitelji tvrde da je unutrašnjost još čudnija, sa svim kičastim dekorom koji možete zamisliti, uključujući i divovskog orla sa crvenim svjetlom u očima, koji je namijenjen “za Amerikance”.

 

5. Kuća u obliku WC školjke, Južna Koreja

kuca-u-obliku-wc-a

Jedna i jedina kuća u obliku WC školjke na svijetu je je sagrađena povodom lansiranja World Toilet Association, udruženja koje se zalaže za bolje održavanje zahoda širom svijeta.

Kuću je izgradio Sim Jae-Duck, koji se i rodio u WC-u te posvetio čitav svoj život borbi za čišćim zahodima. Sim trenutno živi u ovoj jedinstvenoj kući.

 

6. Cipela, Južna Afrika

kuca-cipela

Shoe house u Južnoj Africi je djelo umjetnika i hotelijera Ron Van Zyla, koji je sagradio ovu neobičnu kuću za svoju suprugu Yvonne još 1990. godine. U cipeli se trenutno nalazi mali muzej koji prikazuje Van Zylove rezbarije od drveta.

Cipela je dio kompleksa koji uključuje osam gostinskih kuća, autokamp, restoran, bazen i bar.

 

7. Nautilus, Meksiko

nautilus

Ova kuća u obliku školjke je dovršena 2006. Godine. Dizajnirao ju je Arhitekt Javier Sensonian, koji praktikuje nešto što on naziva “bio-arhitektura”, stil koji ga je doveo do projektovanja građevina oblikovanih poput zmije, kitova i nekoliko drugih stvorenja.

Nautilus oponaša školjku rakova, a njegova unutrašnjost je ispunjena vegetacijom i malim stablima.

 

8. Sfera slobodnog Duha, British Columbia

sfera-slobodnog-duha

Ova viseća soba je zamisao Toma i Rosy Chudleigh, kanadskog para koji gradi ove sferne kućice za kupce širom svijeta.

Neki kupci naručuju po dvije sfere različitih modela i spajaju ih kako bi dobili jednu, veću kuću. Chudleighs par tvrdi da su strukture nježne poput vjetra, a mogu se naručiti i potpuno opremljene.

 

9. Drveni Neboder, Rusija

drveni-neboder

Nikolaj Sutyagin, bivši gangster, počeo je graditi ovaj ‘drveni neboder’ u Arhangelsku u Rusiji sa namjerom da napravi dvospratnu kuću. No, kada je vidio drvene kuće u Japanu i Norveškoj pomislio je da nije dovoljno iskoristio potkrovlje, pa je nastavio sa gradnjom.

“Prvo sam dodao tri sprata, ali onda je kuća izgledala kao gljiva”, rekao je. “Tako sam dodao još jedan, i još uvijek nije izgleda dobro pa sam nastavio. Ono što vidite danas je sretna slučajnost.” Nikolaj još uvijek živi u prizemlju sa svojom suprugom.

 

10. Iskrivljena Kuća, Poljska

iskrivljena-kuca

Dizajn ove kuće je inspiriran crtežima poljskog umjetnika Jana Marcina Szancera. Kuća je trenutno dio trgovačkog kompleksa.

Sa svojim nadrealnim kutovima i plavo-zelenim staklima, Iskrivljena Kuća je definitivno jedna od najneobičnijih građevina na svijetu.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,