5 Fascinantnih primjera ginandromorfa – životinja koje ujedno imaju muška i ženska obilježja

Ginandromorf (Grčki: gyne” žensko i Andro” muško) je organizam koji u isto vrijeme sadrži muške i ženske osobine. Ponekad su u prirodi ovakve pojave neprimjetne, dok su ponekad i više nego očigledne, a ovo se posebno može primjetiti na leptirima koji poneak budu doslovno podijeljeni na pola – jedna polovica je muški rod, a druga ženski.

Ovo su neki od najfascinantnijih pimjera ginandromorfa:

 

5. Ginandromorfni Leptir

leptir

leptir-1

Leptiri su najčešće uočeni ginandromorfi, zahvaljujući velikim i očiglednim razlikama u spolnom dimorfizmu  – to jest, muški i ženski leptiri iste vrste mogu imati velike razlike u veličini i boji.

Budući da leptiri pokazuju svoje najsvjetlije boje na krilima, očiglednu asimetriju je gotovo nemoguće ne primjetiti. Jedino pitanje ostaje… šta drugi leptiri misle o kolegama/kolegicama ginandromorfima? Da li oni privlače mužjake ili ženke, ili jedno i drugo… ili nijedno?

 

4. Ginandromorfni Jastog

jastog

jastog-1

Prvi put spomenuti tek 1730. godine, ginandromorfni jastozi su izuzetno rijetka pojava, a pored toga, fizičke razlike nisu uvijek očigledne. Ipak, kada ovakva genetska mutacija desi sa jasnim fizičkim obilježjem, gotovo ju je nemoguće ignorisati – jer muška i ženska polovica poprime drastično različitu boju.

Ženski jastozi u prirodi proizvode jaja, bez obzira da li su se parili ili ne; ginandromorfni jastog je jednom bio uhvaćen u divljini, a nosio je pola od uobičajene količine jaja od kojih su se dva na kraju i izlegla – jedno je bilo muško, a druga je bila ženka.

 

3. Ginandromorfna Kokoš

kokos-1

kokos

Ginandromorfizam je uočen kod ptica, ali ne i kod reptila i vodozemca – doduše, možda ih samo još nismo primjetili zbog činjenice da su muške i ženske ptice često različite, za razliku od na primjer žaba i zmija. Jedna od domaćih ptica koje pokazuju visok stepen spolnog dimorfizma je kokoš, a kod njih je ginandromorfizam do sad dokumentovan bezbroj puta.

Ginandromorfna kokoš izgleda asimetrično zbog različite strukture mišićne mase kod ženki i mužjaka. U većini slučajeva, ona će čak imati i različita stopala – jedno muško, a drugo žensko.

 

2. Ginandromorfne Leptirice

leptirica

leptirica-1

Leptirice (moljci) mogu biti ginandromorfni u istoj mjeri kao i leptiri, ali,  s obzirom da su aktivni samo noću, poprilično ih je teško uočiti.

Ginandromorfne leptirice imaju dva velika problema: Prvi, uopšte nismo sigurni da one mogu normalno letjeti, zbog velike razlike u jednom muškom i drugom ženskom krilu, a gotovo sve i jedan primjer ovakve genetske mutacije zabilježen je kada su se izlegle u zatočeništvu. Drugi problem je (primjer: žuta leptirica na fotografiji iznad) taj što ginandromorfne leptirice imaju i muške i ženske spolne organe – ali ni jedni ni drugi ne funkcionišu.

 

1. Ginandromorfni Kardinal

kardinal

kardinal-1

Sjeverni kardinal je jedna od uobičajenih ptica Sjeverne Amerike. One pokazuju visok stepen spolnog dimorfizma – mužjaci i ženke su otprilike slične veličine, ali mužjaci su svijetlo crveni od kljuna do repa, dok ženke imaju mnogo više tamnijih i smeđkastih nijansi.

Ginandromorfni kardinali su očigledni, a iako su rijetki, ljudi sa hranilicama u svojim dvorištima mogu s vremena na vrijeme primjetiti ovakve ptice. Iako nisu jedine ptice koje mogu imati ovakve genetske mutacije, sjeverni kardinali su jedne od najistaknutijih.

Preporučijemo: 5 Manje poznatih (impresivnih) životinja

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,