5 Legendarnih čudovišta iz Evrope

Od kako postoje ljudi, postoje i legende. A od kako postoje legende, postoje i čudovišta. Dolaze u svim oblicima, neki su postali poznati širom svijeta i privlače turiste i dan danas, dok su drugi poslužili kao inspiracija za velika književna djela.

Upoznajte neke od legendarnih čudovišta koja su ‘lutala’ Evropom u proteklim stoljećima.

 

1. Kelpie

Kelpie

Kelpie živi u jezerima i rijekama u Škotskoj, a često se naziva “vodeni konj”, jer je (uglavnom) u obliku konja. Međutim, čudovište može preuzeti i druge oblike kako bi prevarilo svoje žrtve. Kada je u obliku konja, privuće ljude da ga jašu, a zatim ih odvede u propast, obično pod vodu, gdje ih pojede.

Ista vrsta čudovišta se zove Glashtyn a živi na Otoku Man, Nykur i na Farskim Otocima i Islandu, Ceffyl Dŵr živi u Walesu, i Phooka u Irskoj. Takođe, Čudovište iz Loch Nessa se ponekad opisuje kao Kelpie.

 

2. Strigoi

Strigoi

Strigoi su rumunski vampiri. Oni dolaze u nekoliko vrsta: Strigoi Mort su mrtvi, koji su ustali iz groba, za razliku od Strigoi Viu, koji su živi vampiri ili vještice. Ako osoba umre prije nego se udala, ili je živila život boli i žaljenja, može se vratiti kao Strigoi.

Ova čudovišta obično imaju crvenu kosu, plave oči i dva srca. Strigoi također može poprimiti oblik životinje kako bi uhodili žrtvu, a zatim joj pili krv. Oni čak mogu postati i nevidljivi. Mnogi holivudski vampiri su upravo nastali od ovih legendarnih čudovišta: Strigoi može biti poražen češnjakom ili kolcem u srce, a takođe ne vole ni sunce.

 

3. Basilisk

Basilisk

Drevno legendarno stvorenje, koje se zove Basilisk, nekada je sijalo strah u Europi i Sjevernoj Africi. To je kombinacija zmije, pijetla, šišmiša, a ponekad i drugih životinja. Basilisk je toliko otrovan, da će čak i ptice koje lete iznad njega umrijeti! Plinije Stariji je pisao o njemu, a u srednjem vijeku su ga krivili za kugu i razna ubojstva.

U 1474. godini u Baselu, Švicarska, pijetao je uhvaćen kako pokušava položiti jaje, a osuđen je na smrt zbog njegovog (ili najvjerojatnije, njenog) ‘neprirodnog čina’. Kada se Basilisk navodno pojavio u 16. stoljeću u Varšavi, Poljska, u nekom podrumu – niko se nije usudio da priđe toj kući. Jedina osoba u gradu koja je bila spremna ući u podrum bio je zatvorenik osuđen na smrt. Naravno, zbog herojskog čina, ponuđen mu je oprost.

 

4. Black Shuck

Black Shuck

Black Shuck je ime psa– duha koji luta Norfolk, Suffolk, i drugim dijelovima Engleske. On je veliki, crni pas s crvenim ili zelenim očima, ili ponekad samo jednim okom na sredini glave.

One koje pogleda pravo u oči, budu osuđeni na smrt u roku od godinu dana. Postoje razni izvori ove legende, a prvi zapis o njoj datira iz 1577. godine. Black Shuck je vjerovatno poslužio kao inspracija za djelo Arthur Conan Doyle: Hound of the Baskervilles.

 

5. Banshee

Banshee

Irska Banshee je ženska vila povezana s porodicom, iako živi daleko u šumi, Banshee će vrištati kada je smrt neizbježna za člana porodice, a nastavit će sa jezivom vriskom još dugo nakon smrti.

U nekim pričama, iako se zove vila, Banshee je duh, često neke specifične ubijene žene, ili majke koja je umrla pri porodu. Smatra se da je legenda nastala iz prakse “keeners” (naricaljke), žene koje vrište u žalosti na pogrebima, ponekad i profesionalno.

Banshee

Banshee (slika iz 1897. godine )

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,