5 Ljekovitih začina

Pored dodatka okusa u vašoj omiljenoj hrani, neki začini također imaju i ljekovita svojstva. Pročitajte koji začini vam mogu pomoći da smanjite simptome, pa čak i izliječite neke osnovne zdravstvene probleme.

 

1. Klinčić

klinčić

Klinčići su porijeklom iz istočne Indonezije, a bili su vjerovatno prvi osvježivači daha. U Kini, za vrijeme dinastije Han, svi na dvoru su morali žvakati klinčić prije nego se obrate caru.

Među više od hiljadu namirnica koje su se proučavale na Sveučilištu u Oslu, klinčić sadrži najviše antioksidansa po gramu, što znači da manje od 1g (oko pola žličice) klinčića sadrži otprilike isto antioksidansa kao ½ šoljice bobičastog voća. Mogu se koristiti za smirivanje nadutosti, a voćna salata sa trunkom klinčića, ne samo da će imati odličan okus, već će smiriti i vaše probavne probleme.

 

2. Kurkuma (indijski šafran)

Kurkuma

Indija ima jednu od najnižih stopa oboljenja od raka crijeva u svijetu, a kurkuma je jedan krivaca za ovu dobru vijest. Posljednjih godina se desila eksplozija u istraživanjima kurkumina – antioksidansa pronađenog u kurkumi. Studije su pokazale da ima protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno i antitumorsko djelovanje.

Kurkuma se koristi u tradicionalnim indijskim, tajlandskim i kineskim lijekovima za veliki broj različitih zdravstvenih problema. S obzirom da kod nas i nije dio tradicije, svakako bi vrijedilo uključiti više kurkume u ishranu.

 

3. Cimet

cimet

Cimet je jedan od najstarijih začina, a bio je korišten za balzamiranje u Egiptu još prije 2500 godina. Većina začina su zapravo sjemenke od raznih biljaka, ali cimet je drugačiji – cimet je unutarnji sloj kore od drveta, koja se suši i valja.

Tradicionalno, cimet se smatra kao odličan pomoćnik pri iskašljavanju, koristi se za smanjenje sluzi u plućima, kao i da presuši nos koji curi. Možete ga koristiti vrlo jednostavno, dodajte malo cimeta u čaj, ili u jutarnje pahuljice.

 

4. Anis (slatki januš)

Anis

U starom Rimu, na kraju praznika, služili su se kolači napravljeni s anisom kako bi smirili probavu i osvježili dah. U 1930. godini, Margaret Grieve je svojoj vrlo utjecajnoj knjizi A Modern Herbal – rekla: “Stimulativna, i svosjstva protiv nadimanja čine anis korisnim u borbi protiv nadustosti”.

Smiruje probavne probleme, smanjuje mučninu, gasove i nadutost. Anis se također može koristiti kao pomoć za borbu protiv kašalja i prehlade. Anis se odlično uklapa u biljne juhe, a također od njega možete napraviti i čaj. Pijte šoljicu nakon večere, ili bilo kojeg obroka nakon kojeg se osjećate naduto.

 

5. Đumbir

đumbir

Već stoljećima, đumbir se koristi kao učinkovit lijek kada su u pitanju kašalj i prehlada. Čak i kada su teži simptomi u pitanju, čaj od đumbira će ublažiti upalu grla, svrbež, kašljanje i čak odblokirati začepljeni nos.

Ljekoviti đumbir je multitasker, koristi se u borbi protiv mučnine i probavnih problema, ali je također koristan protiv blagog kašalja i prehlade. Već je godinama poznato da đumbir pomaže i u borbi protiv raka jajnika. Centar za istraživanje raka (University of Michigan) objavio je istraživanja u kojim su potvrdili da đumbir može uništiti stanice raka jajnika.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...