5 Najneobičnijih zatvora na svijetu

Uglavnom kroz filmove i popularne serije, zatvore doživljavamo kao kranje negostoljubljiva mjesta prepuna nasilja i ubistava. Iako je istina da takvih ima jako puno, na svijetu postoje i zatvori koji nisu vidjeli nasilje više od deset godina, zatvori u kojima zatvorenici stalno plešu i zatvori iz kojih zatvorenici na žele na slobodu.

Ovo su neki od najneobičnijih zatvora na svijetu…

 

5. Cebu Zatvor, Filipini

Cebu-zatvor

Zašto je neobičan: Ovdje zatvorenici stalno plešu

Samo zamislite ovaj koncept: Hladnokrvne ubojice, zloglasni narko dileri i seksualni prestupnici zajedno plešu uz pop muziku (uključujući i njihovu poznatu izvedbu Gangam Style). Vjerovatno ste nekada i naišli na neku od njihovih plesnih tačaka, na primjer, njihov ples uz pjesmu Thriller, Michael Jacksona, proglašen je 5-tim najviralnijim videom na svijetu.

Zatvorenici Cebu zatvora, njih oko 1.500, postali su jako popularni na Filipinima, ali i na cijelom svijetu. Oni putuju i izvode plesove na raznim dobrotvornim koncertima, nastupima, a čak imaju priliku i da zarade novac plešući. Pored toga, zatvor je otvoren za posjetitelje koji mogu uživati u njihovim izedbama, slikati se sa zatvorenicima ili kupiti suvenir.

 

4. Justizzentrum Leoben, Austrija

Justizzentrum-Leoben

Zašto je neobičan: Ovo je najluksuzniji zatvor na svijetu, “zatvor sa 5 zvjezdica”

Justizzentrum Leoben Zatvor, ili Centar Pravde, nalazi se u pokrajini Štajerska i poznat je kao raj za (uhapšene) kriminalce.

Pored toga što posmatračima Justizzentrum Leoben izgleda kao jako moderna aritektonska građevina, i unutar zatvora nije ništa lošije. Teretane, zatvoreni tereni, bazeni, sobe sa TV-om, pa čak i lični mobitel za svakog zatvorenika – sve to očekuje kriminalce kojima sud dodjeli ležanje u ovom zatvoru. Jedina loša stvar vezana za ovaj luksuzni zatvor je ta što prima samo 205 zatvorenika.

 

3. San Pedro Zatvor, Bolivija

san-pedro-zatvor

Zašto je neobičan: Ovdje zatvorenici moraju zakupiti svoju ćeliju

San Pedro zatvor, najveći u glavnom gradu Bolivije, La Pazu, dom je za oko 1.500 zatvorenika. Nakon što prođete debele zidove i sigurnosne kapije, svaka sličnost sa normalnim zatvorom nestaje: u dvorištu se igraju djeca, na trgu je pijaca, štandovi, restorani, frizerski saloni, pa čak i hotel. Ovaj zatvor više podsjeća na neki siromašni kvart nego na standardni konvencionalni zatvor.

U njemu nema stražara, nema uniformi ili metalnih šipki na prozorima ćelija. Ali, ova relativna sloboda dolazi po cijeni: zatvorenici morati platiti stanarinu za svoje ćelije, tako da većina njih mora raditi unutar zatvora, prodajući namirnice na štandovima ili radeći u prehrambenom postrojenju. Prema riječima jednog od zatvorenika, “Ako imate novca, ovdje živite kao kralj”.

 

2. Sark zatvor, Velika Britanija

Sark-Zatvor

Zašto je neobičan: Ovo je najmanji zatvor na svijetu

Sark Zatvor je navodno najmanji zatvor na svijetu, a nalazi se na otoku Sark u Guernseyju, Velika Britanija. Izgrađen je 1856. godine, a još uvijek je funkcionalan.

Zatvor je sada dio veće policijske stanice, a u njemu često prenoće lokalni prestupnici ili pijanice. Obično samo jedan, a ako se ‘stisnu’ mogu stat čak i dvojica. Ovaj maleni zatvor postao je prava atrakcija za turiste koji često svrate na otok samo da bi vidjeli najmanji zatvor na svijetu.

 

1. Cereso Chetumal, Meksiko

Cereso-Chetumal

Zašto je neobičan: Zatvorenici u ovom zatvoru ne žele na slobodu

Cereso Chetumal je sasvim sigurno jedinstven i unikatan zatvor u svijetu. Ovdje se nije desio nikakav incident koji uključuje nasilno ponašanje više od 10 godina! Ukoliko imaju neki problem, zatvorenici dobiju bokserske rukavice i ring, a obično nakon 2 runde problem bude riješen. Za brži oporavak od udaraca i modrica zadobivenih u bokserskom meču, zatvorenici dobiju ugodnu masažu.

Nedostatak nasilja nije jedina neobična stvar u Cereso Chetumalu. Oko 1.100 zatvorenika koji borave u njemu često kažu da ne žele na slobodu, jer im je u ovom zatvoru mnogo ljepše i ugodnije nego na ulicama.

Uz mnogobrojne programe koji uključuju umjetnost i razne zanate, zatvorenici ovdje uče kako da naprave razne suvenire, te iste prodaju turistima. Pored toga što od ove prodaje mogu zaraditi solidnu svotu novca, zatvorenicima u ovom zatvoru je čak dozoljeno i da ‘malo prilegnu i odspavaju’ u svojim luksuznim ćelijama, kada god i koliko god žele.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,