5 Najneobičnijih zmija na svijetu

Na svijetu postoji oko 3.000 vrsta zmija, a od kako su se pojavile još u doba vladavine dinosaura, prilagodile su se različitim načinima života i evoluirale u različitie i često bizarne oblike.

Predstavljamo vam neke od najneobičnijih (kopnenih) zmija na svijetu.

 

5. Liophidium Pattoni

Liophidium pattoni

Među 90 vrsta zmija pronađenih na Madagaskaru, Liophidium pattoni se definitivno nalazi među najljepšim i najneobičnijim. Može narasti oko 40 centimetara, a hrani se malim glodavcima i gušterima.

Svijetlo ružičaste oznake na leđima je čine jednom od najatraktivnijih šarenih zmija na svijetu. Liophidium Pattoni je otkrivena tek u 2010. godini u Masoala Nacionalnom parku u sjeveroistočnom Madagaskaru.

 

4. Langaha Nasuta

Langaha Nasuta

Langaha Nasuta se evolucijski prilagodila životu u krošnjama, a njena glava, koja nevjerovatno podsjeća na list, joj omogućuje da se savršeno uklopi u okolinu.

Mužjaci i ženke se poprilično razlikuju; mužjaci su žućkasti i imaju glatku kožu i oštar, istaknut “rog”, dok ženke imaju grubu ljuskastu kožu, i pljosnat ‘rog’ koji više podsjeća na list. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva u kojima se spol zmije može jednostavno utvrditi na prvi pogled. Iako su otrovne i njihov ugriz može biti jako bolan za ljude, iapk nisu opasne po život.

 

3. Chrysopelea (Leteća zmija)

Chrysopelea

Leteća zmija se nalazi u prašumama Indije i jugoistočne Azije, i, bez obzira na njihovo prilično zastrašujuće ime, one zapravo ne lete (bar ne kao ptice). Ono u čemu su posebno dobre jeste jedrenje.

Kada Leteća zmija želi preći sa jednog stabla na drugo, ona se lansira u zrak i stisne rebra, zbog čega joj se tijelo raširi i pretvori u pseudo-konkavno krilo. Leteće Zmije mogu jedriti bolje i od letećih vjeverica. Dok vjeverice mogu jedriti do 60 metara od jednog stabla do drugog, Leteće Zmije mogu jedriti do 100 metara ili više. Leteća zmija je otrovna, ali nije opasna za ljude. Video leteće zmije možete pogledati ovdje.

 

2. Atheris hispida

Atheris hispida

Živi u kišnim šumama središnje Afrike, ova mala, ali jako otrovna zmija je poznata po svojim ogromnim očima i grebenastoj koži. Atheris može narasti do 75 cm, a mužjaci su duži od ženki (neobično među zmijama).

Poput svih zmija, Atheris ima duge očnjake, i ne postoji poznati lijek protiv jihovog otrova koji uzrokuje zgrušavanje krvi, bol i otekline, a često i smrt. Srećom, ove zmije obično žive daleko od ljudskih naselja, zbog čega su ugrizi izuzetno rijetki.

 

1. Cerastes (rogati posok)

Cerastes

Rogati posok je mala zmija dužine oko 50 cm koja nastanjuje pustinje Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. U većini slučajeva imaju par rogova iznad očiju, ali postoje i neki pojedinci koji ih nemaju, i, stoga, mogu se lako zamijeniti za druge zmije.

Otrovne su, ali njihov ugriz obično nije smrtonosan za ljude. Rogati Poskok je službeno nazvan “Cerastes cerastes” 1768. godine, od strane austrijskog prirodoslovca Nicolaus Laurentija. Cerastes je grčko mitsko čudovište, zmija koja se krila ispod pijeska u pustinji i lovila prolaznike iz zasjede, koristeći svoje rogove kao mamac. Iako lovi kao ovo stvorenje iz mitologije, rogove ipak ne koristi kao mamac – a do sada, niko zapravo i ne zna čemu im rogovi služe (osim toga da nam stvaraju noćne more).

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,