5 Nevjerovatnih priča o mačkama

Kada se ne igraju, ne spavaju, ne grebu namještaj, ili nas jednostavno ne ignorišu – mačke su sposobne učiniti nevjerovatne poduhvate, kao što su spašavanje života, ili one što ipak malo više liče na mačke: krađu preko 600 predmeta.

Izdvojili smo pet neobičnih i pomalo nevjerovatnih, ali istinitih priča o mačkama.

 

5. Mačka koja je pozvala 911

mačka-s-telefonom

U 2006. godini desilo se nešto što niko ne može objasniti. Gary Rosenhein iz Ohaja doživio je srčani udar, a kada je hitna stigla na njegovu adresu, na podu su vidjeli mačka Tommyija kako leži pored telefona.

S obzirom da Gary nije nazvao 911, a svi su ubjeđeni da niko drugi nije ni mogao, ostao je samo Tommy. Pretpostavlja se da je slučajno pritisnuo brzo biranje pošto je telefon stalno na podu, i jedna od 12 tipki je rezervisana za hitnu pomoć.

Rosheisen je dobio mačku tri godine ranije kako bi mu pomogla da smanji krvni pritisak. Pokušavao ju je trenirati da nazove 911, ali nije siguran da je mačka ikada shvatila šta joj pokušava objasniti. Čini se da je na kraju ipak shvatila.

 

4. Lopov-mačka

macka lopov

Unatoč njihovoj ponekad đavolskoj prirodi, mačke obično neće ukrasti ništa nejestivo. To čini priču o mački Dusty iz 2007. godine, koja se odigrala u San Mateo okrugu u Kaliforniji poprilično bizarnom.

Dusty je redovno obilazio kuće komšija i pri tome ukrao više od 600 predmeta. Vlasnik mačke je sve ukradene predmete stavljao u kutiju (tačnije dvije kutije) izgubljeno-pronađeno kako bi komšije mogle vratiti svoje nestale predmete.

Čak je jednom ukrao i dvodjelni bikini od komšinice. I to iz dva navrata. Pošto su svi navikli na Dustyjevu kleptomaniju i komšinica je izjavila kako nije bila zabrinuta što je bikini nestao – znala je tačno gdje ga može pronaći.

 

3. Mačka koja je spasila bebin život

macka i beba

U Aprilu 2006. godine u Kölnu, jedna mačka je počela mjakukati toliko jako da je probudila komšije koje su bile u dubokom snu. Kada su izašli iz kuće vidjeli su da mačka sjedi pored napuštene bebe koja sigurno ne bi preživjela do jutra na temperaturi koja se tu noć spustila blizu nula stepeni.

Na svu sreću, bebi je spašen život, a pretrpjela je samo blagu hipotermiju. Majku nikada nisu pronašli.

 

2. Mačka koja je nadmudrila pit bulove

macka i pas

2010. godine, dok je radila u svom vrtu u Mičigenu, 97-godišnju staricu napao je čopor pit bulova. Ujedi su već počeli, i starica nikada ne bi preživjela napad da njena mačka, nazvana Tiger, nije skočila u pomoć.

Tiger je skočio u sredinu čopora i na taj način ih odvratio od napada na svoju vlasnicu, koja je uspjela pobjeći u kuću. S obzirom da je mačka bila okružena pit bulovima, niko nije očekivao da će se vratiti živa, a još manje neozlijeđena. Ipak se vratila – i to sa svim dlakama na broju.

 

1. Mačka koja je spasila vlasnicu na dan usvajanja

macka

Neko se neće složiti s idejom da mačke donose sreću u kuću, ali Amy Jung iz Winscontina sigurno hoće.

Dan kada je usvojila dvije mačke u Februaru 2012. godine pala je u dijabetičnu komu. Jedna od mačaka, Pudding, pokušala je probuditi novu vlasnicu prvo mjaukanjem, a onda i dodirivanjem lica. Kada ništa nije upalilo, mačka je otišla do sina vlasnice i probudila ga kako bi nazvao hitnu pomoć.

 

Ukoliko želite udomiti mačku, preporučujemo vam da posjetite ovu facebook grupu.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,