5 Opasnih droga koje su se nekada prodavale kao (bezopasni) lijekovi

U 19. i 20. stoljeću na tržištu su se pojavili neki sasvim novi lijekovi koji su obećavali da će izlječiti sve od grlobolje i kašlja, pa do depresije i nesanice. Niko nije ni posumnjao da će to postati neke od najvećih pošasti današnjice – neke od najtežih i najopasnijih droga na svijetu.

 

5. Mrs. Winslow’s Soothing Syrup (morfin)

morfin

Umirujući sirup gospođe N. Charlotte Winslow počeo je sa prodajom 1849. godine. Sirup je bio koktel nekoliko supstanci: relativno bezopasnih natrij karbonata i aqua amonijaka, kao i jako opasnog morfina.

Sirup je navodno trebao pomoći djeci kojoj rastu prvi zubi, a jedna majka je napisala za The New York Times: “učinak na sina bio je poput čarolije, on je ubrzo otišao na spavanje, a bol i nervoza su nestali.” Tek 1911. godine American Medical Association je osudio sirup kao “ubojicu djece”, a konačno je zabranjen u svijetu oko 1930-tih godina.

 

4. Kapi za zubobolju (kokain)

kokain

Od 1880-ih pa sve do početka 20. stoljeća kokain ne samo da nije bio zabranjen, već se koristio i kao dječiji lijek za zubobolju! Vjerovatno i najpoznatiji zagovornik ove droge (kao lijeka) bio je Sigmund Freud koji je veličao vrline kokaina i njegove navodne sposobnosti za liječenje depresije i nemoći.

Tih godina na tržištu su se pojavila mnoga ljekovita pića koja su sadržavala kokain. Korisnici su ubrzo primjetili posljedice: ozbiljno poremećene navike spavanja i hranjenja, psihotična priviđanja i halucinacije, i konačno tešku depresiju nakon prestajanja. Kokain je danas zabranjen, a u nekim dijelovima Evrope i Australije dozvoljena je upotreba samo u medicinske svrhe – pod strogim ljekarskim nadzorom.

 

3. Laudanuma (opijum)

opijum

Laudanuma je ekstrakt alkohola koji u sebi sadrži oko 10 posto opijuma u prahu. Snažan opojan analgetik, Laudanuma se koristi još od 1676. godine kada je bio reklamisan kao lijek za različite uslove, a do 1800. godine bio je bio korišten za liječenje gotovo sve i jedne bolesti, od meningitisa i menstrualnih grčeva, pa do žute groznice i dječije nesanice.

Ovaj ‘lijek’ je bio posebno popularan za liječenje djece. Navodno je olakšavao bol pri rastu prvih zuba, probleme crijeva, nadutost i grčeve. Često se mogao vidjeti i natpis da je Laudanuma “spasitelj dojenčadi”. Ipak, ovaj lijek nije bio ništa drugo nego obična opasna droga sa strašnim nuspojavama, kao što su ovisnost, zatvor, svrbež i poteškoće s disanjem. Iako je još uvijek dostupan, njegova upotreba je ograničena, a može se koristiti samo uz strog ljekarski nadzor.

 

2. Norodin (metamfetamin)

metamfetamin

Norodin je jedan od najzastrašujućih navodnih lijekova koji su nekada bili prodavani i reklamisani kao sasvim bezopasni. Norodin je zapravo metamfetamin, teška droga, danas jedna od najzloglasnijih, uz koju se vežu teži oblici depresije, propadanje tijela, kao i veliki broj samoubistava.

Norodin je navodno mogao ‘razbiti blagu depresiju’ uz ‘relativno mali broj nuspojava’. Neke od ovih nuspojava mogu biti anoreksija, šuplji zubi, nepravilan rad srca, nesanica, poremećaji krvnog tlaka, srčani i moždani udar. Izaziva tešku ovisnost, a također – metamfetamin se smatra jednom od najtežih droga za odvikavanje.

 

1. Bayer Heroin hidroklorid (heroin)

heroin

Heroin (diacetylmorphine) je prvi put ugledao tržište 1898. godine, kada se počeo prodavati kao sasvim legalan i bezopasan lijek. Ovu tešku drogu koja je uništila stotine hiljada života izumila je farmaceutska kompanija Bayer Pharmaceutical Products.

U vrijeme kada su upala pluća, tuberkuloza, pa čak i obična prehlada bile smrtonosne i opake bolesti, heroin se pojavio kao lijek za kašalj. Samo godinu nakon što je pušten u prodaju, o heroinu su počele kružiti razne priče – prvo, ljudi su postali tolerantni na ‘lijek’, a nedugo nakon toga, pojavili su se i prvi slučajevi teške ovisnosti. Konačno, 1913. godine Bayer je zaustavio proizvodnju heroina.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,