5 Prekrasnih (nažalost) kritično ugroženih vrsta velikih mačaka

Velike Mačke ili divlje mačke su dio porodice Felidae (feline) koje igraju ogromnu ulogu u prirodnom svijetu. Međutim, njihova populacija opada velikom brzinom. Oko 80 posto od 40 vrsta velikih mačaka bilježi pad populacije, a šesnaest ih se smatra ranjivim, ugroženim ili kritično ugroženim.

Glavni krivac je čovjek. Naselili smo njihova staništa, ubijali ih zbog krzna, osvete, ili čisto iz zabave. Unatoč naporima da se ove vrste prekrasnih mačaka spase, njihova populacija uglvanom i dalje opada, a postoji i ozbiljna prijetnja da će neke od njih uskoro potpuno nestati sa planete…

 

5. Snježni leopard

snjezni-leopard

Populacija: 2.500 jedinki

Snježni leopard (Uncia uncia) je mačka porijeklom iz planina središnje Azije. Ovi ugroženi leopardi su, poput kućnih mačaka, rođeni bez grkljana, zbog čega ne mogu rikati poput ostalih velikih mačaka, već mijauču i sikću. Također su i manji od svojih velikih rođaka.

Ukupan broj populacije u divljini procijenjen je na 4.510 do 7.350 jedinki. Međutim, mnoge od ovih procjena su grube i zastarjele, a najnovija istraživanja pokazuju da je ostalo samo oko 2.500 odraslih jedinki.

 

4. Sibirski tigar

Sibirski-tigar

Populacija: manje od 500 odsraslih jedinki

Sibirski tigar, poznat i kao Amur tigar (Panthera tigris altaica) je najveća živa mačka na svijetu, te jedna od najvećih koje su ikada postojale. Žive u sibirskim šumama i prašumama, mogu biti teški i do 100 kg, te živjeti 15 – 20 godina.

Iako nikada nisu predstavljali stvarnu opasnost za ljude, te za razliku od svojih rođaka, Bengalskih tigrova, nikada nisu postali ljudožderi, već su decenijama meta krivolovaca zbog svog prekrasnog krzna. Prema podacima iz 2005. godine, na svijetu je ostalo između 331 i 393 jedinki. U posljednjih par godina se povećala zaštita ovih životinja. Uvele su se patrole protiv lovokradica, te nekoliko programa za repopulaciju u zoološkim vrtovima. Ovo je rezultiralo u povećanju populacije za 30%.

 

3. Pirenejski ris

Pirenejski-ris

Populacija: 309 jedinki

Pirenejski ris, poznat i kao Iberski ris (Lynx pardinus), je jedna od najugroženijih vrsta mačaka na svijetu. Žive na Pirenejskom poluotoku u južnoj Europi i hrane se uglavnom zečevima.

Kada se populacija zečeva značajno smanjila zbog dvije bolest koje su ih zahvatile u 20. stoljeću, Pirenejski ris je gotovo nestao sa lica zemlje. Pored ove nesreće, zadesio ih je i nagli ljudski razvoj koji je rezultirao u velikom gubitku njihovog prirodnog staništa. Uzgoj u zatočeništvu im je pomogao da se malo oporave, a prema podacima iz 2013. godine, u divljini je ostalo samo 309 jedinki.

 

2. Arapski leopard

Arapski-leopard

Populacija: manje od 250 jedinki

Arapski leopard (Panthera pardus nimr) je najmanja vrsta leoparda na svijetu. Ova vrsta živi u visokim planinama Arabije, a prema većini stručnjaka, u divljini je ostalo samo 50 do 100 ovih prekrasnih velikih mačaka.

Ukupna populacija iznosi oko 250 zrelih jedinki, a nažalost, ovaj broj kontinuirano opada. Arapskom leopardu prijeti gubitak staništa, gubitak plijena zbog neregulisanog lova, lovokradice, ilegalna trgovina životinjama i osvetničko ubijanje.

 

1. Amurski leopard

Amurski-leopard

Populacija: manje od 30 odsraslih jedinki

Amurski leopard ili Sibirski leopard (Panthera pardus orientalis) je trenutno jedna od najrjeđih vrsta divljih mačaka na svijetu. Karakteristični su po tome što mužijaci ostaju sa ženkom i nakon parenja, pa joj čak i pomažu prilikom odgajanja mladih.

Porijeklom iz jugoistočne Rusije, Amur leopard je na popisu “kritično ugroženih životinja”, sa samo 19 do 26 živih jedinki u divljini. Pored krivolova, civilizacije, novih cesta, eksploatacije šuma i klimatskih promjena, ovim prekrasnim leopardima predstavljaju opasnost i tigrovi. Mnogo su jači od njih i uvijek pobijede u borbi oko plijena, koji može biti jako teško uloviti u surovim područjima koje nastanjuju.

Preporučujemo: 5 Vrsta životinja koje su ljudi spasili od izumiranja

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...