5 Savršenih pljački (ukupno: 513 miliona dolara + jedna neprocjenjiva)

Ocean’s Eleven izgledaju poput gomile amatera za pljačkaše iz stvarnog života. Stotine miliona dolara u dijamantima i umjetninama je jednostavno nestalo sa lica zemlje –nikada nisu pronađeni i niko nije uhapšen.

Predstavljamo vam 5 savršenih zločina.

 

5. Blizanci koji su imali savršen alibi – 5 miliona dolara

Kaufhaus Des Westens

25. Februara 2009. godine trojica maskiranih razbojnika su provalila u Kaufhaus Des Westens, drugu po veličini robnu kuću u Evropi. Pomoću konopca i ljestvi, opljačkali su glavni sprat bez aktiviranja senzora ili alarma.

No, desilo se nešto što je možda bila fatalna greška, ili ipak dio genijalnog plana – ostavili su iza sebe jednu rukavicu. DNK pronađen na rukavici pripadao je dvojici ljudi: jednojajčanim blizancima. Njemački zakon zahtijeva da svaka osoba mora biti pojedinačno osuđena, a pošto je njihov DNK gotovo identičan, morali su ih pustiti obojicu. Trećeg razbojnika nikada nisu pronašli.

 

4. Najpoznatija krađa dijamanata na svijetu – 100 miliona dolara

Antwerp, Belgium

Najveća krađa dijamanata na svijetu desila se na najnevjerovatnijem mjestu – neprobojnom i najzaštićenijem trezoru na svijetu koji se nalazi u Antwerpenu, Belgija. Dva sprata ispod Diamond Centre, trezor je bio zaštićen bravom sa 100 miliona mogućih kombinacija, kao i toplotnim senzorima, senzorima pokreta, radarom, magnetskim poljima i zaštitarima.

Lopovi su nekako uspjeli tiho ući u trezor, otvoriti sve sefove koji su se nalazili u njemu i pobjeći sa skupocijenim dijamantima. Iako je navodni vođa plajčke Leonardo Notarbartolo uhvaćen i osuđen na 10 godina, u međuvremenu je pušten na uvjetni otpust. Notarbartolo je tvrdio u intervjuu za Wired Magazine da su ukrali dijamante u vrijednosti samo 20 miliona dolara, te da je on bio samo dio veće urote koja je uključivala i osiguranje. Dijamanti nikada nisu pronađeni i niko osim Notarbartola nije uhapšen.

 

3. Harry Winston Pljačka- 108 miliona dolara

Harry Winston

4. Decembra 2008. godine, četvorica pljačkaša, od kojih su trojica bili prerušeni u žene, šarmantno su ušli u poznatu parišku zlatarnicu neposredno prije zatvaranja. Kada su već bili unutra, zaprijetili su ručnom granatom i započeli pljačku.

Manje od 15 minuta kasnije pobjegli su sa dijamantima, rubinima i smaragdima čija se vrijednost procjenjuje na 108 miliona dolara. Iako nikada nije potvrđeno, istražitelji vjeruju da je ovo bilo djelo zloglasne kriminalne skupine Pink Panthers, odgovorne za 132 miliona dolara u pljačkama širom svijeta.

 

2. Krađa umjetnina u Gardner muzeju – 300 miliona dolara

Isabella Stewart Gardner Museum

18. Marta 1990. godine, dan nakon praznika sv Patrika, policajci su stigli na vrata Isabella Stewart Gardner Museum u Bostonu, tvrdeći da su primili poziv o uznemiravanju reda. Kršeći protokol, stražar ih je pustio unutra, a jedan od policajaca je rekao da ima nalog za uhićenje stražara, zbog čega je ovaj napustio svoje radno mjesto.

Do sada ste vjerovatno shvatili da su ‘policajci’ zapravo bili maskirani lopovi. Stavili su lisice na nesretnog stražara i naredili mu da dozove i ostale stražare iz muzeja, koje su takođe ‘uhapsili’. Lopovi su pobjegli sa 13 slika, uključujući i remek djela Rembrandta, Vermeera, i Degasa, vrijedna oko 300 miliona dolara. Do današnjeg dana, niko nije uhapšen, niti su slike ikada pronađene.

 

1. Krađa Tucker križa – Neprocjenjivo

The Tucker Cross

Tucker križ, nazvan po roniocu Tuckeru koji je i pronašao križ na dnu okeana, bio je 22-karatni zlatni križ sa ugrađenim blistavim zelenim smaragdima i smatra se neprocjenjivim. Ipak, Tucker je prodao križ Vladi Bermuda za neobjavljenu sumu.

1975. godine, križ je trebao biti premješten u Bermudski Museum of Art gdje će biti prikazan kraljici Elizabeti II. Nitko ne zna kada i kako, ali tokom ove tranzicije, lopov je zamijenio originalni križ sa jeftinom plastičnom replikom. Pretpostavlja se da je ovaj neprocjenjivi artefakt sa istorijskom važnosti istopljen i prodan na crnom tržištu.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...