Anđelov vodopad, najviši vodopad na svijetu

Anđelov vodopad se nalazi u venecuelanskoj saveznoj državi Bolivar na rijeci Churun i zvanično je najviši vodopad na svijetu. Pada se nevjerovatne visine od 979 metara, a na dnu je širok 150 metara.

Anđelov vodopad je čak 15 puta viši od jednog od najpoznatijih vodopada na svijetu, Niagarinih vodopada koji su visoki 52 metra. Kada puše jak vjetar, ili kada je vodostaj u rijeci Churun nizak, Anđelov vodopad se pretvara u oblak vodenih kapljica, a često se zna desiti da niti jedna jedina kap ne padne na tlo.

Andjelov-vodopad1

Zapadni svijet je otkrio ovaj nevjerovatni prirodni dragulj tek 1933. godine, kada ga je avanturist i akrobatski pilot James Angel ugledao dok je tražio ‘Zlatnu rijeku’.

Kada se Angel ponovno vratio da posjeti vodopad sa svojom suprugom i još jednim prijateljem, zbog kvara bio je prisiljen da spusti avion u đunglu. Tebalo im je 11 dana da pronađu put pješke kroz đunglu do prve civilizacije, a taj poduhvat je toliko inspirisao javnost, da je na kraju i sam vodopad dobio ime po njemu – Anđelov vodopad.

Andjelov-vodopad1a

Andjelov-vodopad2

Andjelov-vodopad3

Andjelov-vodopad4

Andjelov-vodopad5

Andjelov-vodopad6

Andjelov-vodopad7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,