Baatara gorge: vodopad koji nestaje u trospratnoj pećini, Libanon

Baatara gorge vodopad se nalazi u Libanonu u pećini poznatoj kao “Pećina od tri mosta”, u netaknutom krajoliku starom oko 160 miliona godina. Pećina je otkrivena tek prije nešto više od  60, te istražena i mapirana prije 30-ak godina.

Vodopad je najbujniji u toku proljetne sezone kada se snijeg oko pećine topi, i kada velike količine vode uz zvuk grmljavine nestaju u 255 metara dubokom ponoru.

Baatara-gorge-vodopad-1

Naučnici su u osamdesetim godinama obojili vodu kako bi je lakše pratili, a tom prilikom su i otkrili  da ona izvire u obližnjem selu Mgharet al-Ghaouaghir. Uz dalja istraživanja otkriveno je da je upravo voda tokom milenija stvorila pećinu, i to prvo je stvorila prvi most, zatim drugi, pa konačno i treći.

Ova pećina se smatra jednom od najznačajnijih geoloških formacija na planeti, a svaki pokušaj ugradnje bilo kakve planinarske opreme je odbijen kako bi se sačuvala već 160 miliona godina netaknuta priroda. Također se ne savjetuje ni prilazak vodopadu, s obzirom da mokre stijene mogu biti jako klizave… a pećina je duboka 255 metara.

Baatara-gorge-vodopad-2

Baatara-gorge-vodopad-3

Baatara-gorge-vodopad-4

Baatara-gorge-vodopad-5

Baatara-gorge-vodopad-6

Preporučujemo: Dim koji grmi: Spektakularni Viktorijini vodopadi

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...