Baishuitai: Prekrasne prirodne bijele terase, Kina

Terase Bijele Vode (Baishuitai  / Bai Shui Tai) nalaze se u podnožju Haba Snježne Planine, Kina, a poznate su po svom drevnom krajoliku starom između 200.000 i 300.000 godina.

Terase su svoju bijelu boju dobile od taloženja kalcijevog karbonata koji se nalazi u izvorskoj vodi. Iz godine u godinu, mineral se taložio na zemljištu stvarajući prekrasan prizor koji možemo vidjeti danas, a koji najviše podsjeća na Pamukkale (Pamučna Palača) terase u Turskoj. Baishuitai pokriva područje od tri kilometra kvadratna.

Baishuitai1

Baishuitai je poznat i po Dongba religiji. Baishuitai znači “cvijet koji raste”, a Dongba doktrina objašnjava da bijela boja terasa predstavlja uspjeh i svetost. Prema ljudima iz Naxi kulture, koji vjeruje u Dongba vjerovanja, muškarci koji nikada nisu posjetili ove terase ne mogu biti istinski vjernici.

Pored toga što su centar njihove religije, Baishuitai Terase igraju veliku ulogu u samoj prekretnici  stila života Naxi naroda koji su na ovim prostorima od nomada prešli na moderni uzgoj i stočarstvo.

Baishuitai2

Baishuitai3

Baishuitai4

Baishuitai5

Baishuitai6

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,