Bolton Strid: Potok čija dubina nikada nije izmjerena (i iz kojeg niko nije izašao živ)

Bolton Strid, naizgled bezopasan potočić, je klasični primjer prirodne zamke – vuka u jagnjećoj koži, jer se ispod same površine vode kriju brze struje i dubina koja još uvijek nije izmjerena. Bilo da zagaze u potok u neznanju, ili namjerno, iz Bolton Strida još nikada niko nije izašao živ. Stopa smrtnosti u ovom potoku iznosi 100%!

Bolton Strid je zapravo samo jedan dio toka bezopasne, oko 6 metara duboke rijeke Wharfe koja teče kroz Yorkshire u Engleskoj, ali kada dođe u područje opatije Bolton, čini se kao da se rijeka okrene na stranu, a njena širina se pretvori u dubinu. U ovom području rijeka Wharfe (gdje postaje poznata kao Bolton Strid i gdje je mnogi zovu potok a ne rijeka) je široka do 2 metra, zbog čega i izgleda kao klasični potok, njezina struja je daleko jača, a dubina… još uvijek nepoznata.

Bolton-Strid-1

Iako oko potoka postoje znakovi koji upozoravaju na opasnosti, s vremena na vrijeme se dešavaju slučajevi poput onog kada je jedan par otišao da prošeta do njega i zauvijek nestao. Relativno je uobičajeno da ljudi pomisle da mogu preskočiti potok, ili ga preći hodajući preko kamenja, jer se na prvi pogled zaista čini da je poprilično plitak. Ali… nažalost, dovoljna je samo jedna greška da padnu u vodu i izgube život.

U većini slučajeva, tijela onih koji su pali u potok nikada nisu pronađena, a pretpostavlja se da takvih ima na desetine…

Bolton-Strid-2

Bolton-Strid-3

Bolton-Strid-4

Bolton-Strid-5

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,