Danakilska pustinja: najokrutnije mjesto na Zemlji

Otrovni plinovi, podrhtavanje tla, aktivni vulkani, sumporna jezera i vatrene temperature zraka čine Danakilsku pustinju u Etiopiji, najblaže rečeno, Paklom na Zemlji.

Iako se nalazi među najnegostoljubivijim mjestima na svijetu, postoje mnogi ljudi koji rado plate dvosedmičnu turneju korz ovu pustinju. To vjerojatno ima veze s našom željom da putujemo na druge planete, jer u Danakilskoj pustinji nema ništa što bi vas moglo podsjetiti na vaš udobni dom.

Putovanje kroz ovaj čudnovati krajolik može biti jako opasno. Ovdje je afrička tektonska ploča podjelnjena na dva dijela, zbog čega lava konstantno izlazi iz dubine na površinu. Uz stalno podrhtavanje tla, vulkan Erta Ale kontinuirano eruptira. Sumpor ispunjava zrak i uopće nije neobično vidjeti vatrene fontane kako se dižu iz zemlje. Temperatura se redovno penje do 46 stepeni celzijusa.

Danakilska-pustinja1

No, uprkos njezinoj negostoljubljivosti, turisti rado posjećuju Danakilsku pustinju – upravo zbog jedinstvenog životnog iskustva. Na Zemlji ne postoji niti jedno drugo mjesto gdje možete doživjeti ovakav skup (ne)uslova odjednom.

Ali, nije sam krajolik taj koji čini ovu regiju Paklom na Zemlji. Nedostatak resursa dovodi do čestih sukoba plemena oko vode i zemlje –  a oni idu tako daleko da zaštite svoju teritoriju, da su djeca-vojnici ovdje sasvim normalna pojava.

Danakilska-pustinja2

Unatoč neugodnim aspektima područja, postoji mnogo razloga i nevjerovatnih stvari kojeprivlače radoznale putnike. Na primjer, jedini vulkan na svijetu koji se nalazi ispod nivoa mora – nalazi se u ovoj pustinji. Pored vulkana, tu su i ogromne očaravajuće slane ravnice, mineralni izvori, sumporne jame, jezera lave i bare od kisele soli.

Iako je daleko od bijelih plaža, palmi i svijetlo plavog kristalno čistog mora, Danakilska pustinja je opet jedno od najfascinantnijih mjesta na Zemlji.

Danakilska-pustinja3

Danakilska-pustinja4

Danakilska-pustinja6

Danakilska-pustinja5

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...