Dekodiranje životinjskog jezika: O čemu pričaju prerijski psi?

Profesor Con Slobodchikoff sa Sveučilišta Sjeverna Arizona proveo je posljednjih 30 godina proučavajući jedan strani jezik. On nije učio jezik koji se može naučiti u večernjoj školi ili na raznim kursevima jezika – Slobodchikoff je učio jezik prerijskog psa.

Prerijski psi i ljudi dijele više zajedničkih osobina, kao što su složene društvene strukture, stojanje na dvije noge i jedan od najsofisticiranijih oblika vokalne komunikacije u prirodnom svijetu. Osim ljudi, prerijski psi imaju najkompleksniji i najsofisticiraniji jezik u životinjskom svijetu.

Prema riječima dr. Con Slobodchikoffa ‘upozorenja’ koje ove životinje šalju jedne drugima kada se predator približava teritoriji su zapravo riječi (poput naših), odnosno paketi informacija koji sadrže detaljan opis predatora.

prerijski-psi1

Prerijski psi su vrsta glodara porijeklom iz Sjeverne Amerike.

Zvuči nevjerovatno, ali istraživači su nakon nekoliko godina proučavanja i analiziranja ovih zvukova utvrdili da prerijski psi imaju različite zvukove za različite vrste, kao što su kojoti, domaći psi, jastrebovi ili ljudi. I to nije sve – oni čak i detaljno opišu predatora.

“Na primjer, upozorenje da teritoriji prilazi čovjek ne samo da sadrži podatke o tome da je uljez ljudsko biće, već također sadrži informacije o veličini, obliku (tanki ili debeli), i boji odjeće”, kaže dr. Slobodchikoff.

“Kada smo napravili eksperiment u kojem ista osoba ulazi u koloniju prerijskih pasa više puta, u različitoj odjeći u različitim vremenima, prerijski psi su imali vokalna upozorenja koja sadrže isti opis osobe, veličinu i oblik, ali se opis boje razlikovao.”

Kako bi snimili i kasnije analizirali zvukove, naučnici su godinama postavljali razne predatore ispred operznih prerijskih pasa. Njihov zaključak je da su ovi slatki glodari suočeni s toliko mnogo predatora da su jednostavno ‘morali’ razviti posebne riječi za svakog od njih.

Ako želite sasznati kako su istraživači došli do ovih zaključaka obavezno pogledajte jako zanimljiv video ispod u kojem dr. Con Slobodchikoff objašnjava proces istraživanja.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,