Dim koji grmi: Spektakularni Viktorijini vodopadi

Jedna od najljepših prirodnih granica između dvije države, rijeka Zambezi koja razdvaja Zambiju i Zimbabve, stvara jedan od najspektakularnijih vodopada na svijetu: Viktorijine vodopade koji nisu ni najveći ni najviši, ali su na osnovu širine (1,708 m) i visine (108 m) klasificirani kao jedni od najvećih slapova na svijetu.

Oblak vodene prašine se ponekad diže i na visinu od 300 metara iznad ponora, a ona je ponekad vidljiva i sa udaljenosti od 40 kilometara. Tokom kišne sezone, ovi vodopadi sa 10.000 kubnih metara vode u sekundi stvaraju najveću vodenu zavjesu na svijetu.

Viktorijini-vodopadi1

Vodeni dim Viktorijinih vodopada stvara vlastiti eko sistem koji podsjeća na onaj pronađen u kišnim šumama. Cijeli Nacionalni Park Mosi-Oa-Tunya, u kojem se vodopad nalazi, ima bujnu vegetaciju i jako bogat životinjski svijet. Ovdje se može pronaći sve od slonova, zebri, lavova i majmuna, pa do krokodila, orlova, i preko stotinu vrsta riba.

Prvi zapadnjak koji je pronašao vodopade bio je škotski istraživač David Livingstone, 1855. godine. Nazvao ih je Vikrotijini, u čast engleske kraljice Viktorije, iako su lokalnim stanovnicima do tada bili poznati kao Mosi-oa-Tunya, odnosno Dim koji grmi.

Viktorijini-vodopadi2

Viktorijini-vodopadi2a

Viktorijini-vodopadi3

Viktorijini-vodopadi4

Viktorijini-vodopadi4a

Viktorijini-vodopadi5

Viktorijini-vodopadi6

Preporučujemo: Očaravajuća ljepota Iguazu vodopada i Anđelov vodopad, najviši vodopad na svijetu

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,