Dine pustinje Rub’ al-Khali (iz ptičje perspektive)

Rub ʿ al-Khali (“Prazni prostor”), je velika pustinja koja se nalazi u južnom dijelu Arapskog poluotoka, a koja zauzima oko 650.000 kvadratnih km Zemljine površine i obuhvaća južni dio Saudijske Arabije, sjeverni dio Omana, istočne dijelove Ujedinjenih Arapskih Emirata i sjever Jemena.

Ovo je jedna od najvećih pustinja na svijetu i iako se može na prvi pogled učiniti nezanimljivom površinom, ako je samo pogledamo iz drugog ugla, čak i ova pustinja nudi prekrasne prirodne oblike – pustinjske dine koje iz ptičje perspektive izgledaju kao umjetnička djela.

Rub-al-Khali-2

Pustinja je nazvana ‘Prazni prostor’ zbog jako suhe klime i otežanog kretanja kroz njezine dine, što je obeshrabrilo sve ljude koji su ikada pokušali da je nasele. S dnevnim temperaturama do 55 stepeni Celzijusa, i dinama visokim i preko 330 metara, ova pustinja je jedna od najnegostoljubivijih i najsurovijih lokacija na Zemlji.

Čak i u ovom surovom području postoje dokazi ljudske aktivnosti prije cca 2.000 godina. U pustinji su arheolozi pronašli kremene alatke, ali ne i stvarne ljudske ostatke. Također su pronađeni i fosilni ostaci životinja poput nilskog konja i bivola, što ukazuje na prisutnost vode u dalekoj prošlosti.

Rub-al-Khali-3

Rub-al-Khali-4

Rub-al-Khali-5

Rub-al-Khali-6

Rub-al-Khali-7

Rub-al-Khali-8

Rub-al-Khali-9

Rub-al-Khali-10

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,