Ekologija, reciklaža i savremena umjetnost by Ana D Nedeljković (+ Intervju)

Nastavljamo sa predstavljanjem umjetnika iz regije, a ovaj put smo razgovarali sa Anom Nedeljković, umjetnicom iz Čačka. Preporučujemo vam da posjetite i facebook grupu umjetnice, gdje možete vidjeti mnogo više njezinih prekrasnih kreacija.

 

Recite nam nešto o sebi

Ana Nedeljković umetnik i inžinjer grafike. Rođena u Čačku 1982. godine, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju (društveno-jezički smer) i Visoku tehničku školu strukovnih studija (odsek Tehnička grafika,smer Grafika, bachelor).  Živi i stvara u Čačku. Bavi se ručno rađenim papirom i grafičkim dizajnom.

Učesnik više kolektivnih izložbi  i likovnih kolonija u Čačku: Međunarodni simpozijum ,,Umetnost i papir“ (od 2008.g.) i Srpska sveta gora Ovčar banja (od 2010.g.). Uži izbor na konkursu ,,Niš art fondation“ 2011.g.

Kontakt: Ana ART |+381 0621859009 | nedeljkovicka24@gmail.com | Kuželjeva 24/4, 32000 Čačak, Srbija

Ana-D-Nedeljkovic1

Kada ste prvi put otkrili svoju kreativnu stranu i koliko dugo se bavite umjetnošću?

Još u srednjoj školi, u trenucima dokolice sam crtala profesore. Nakon završetka gimnazije nisam znala šta da upišem dalje, pa sam vrlo kratko (2 meseca) pohađala časove crtanja i upisala višu politehničku školu, smer grafički dizajn u Beogradu, zatim konkurisala na akademiju primenjenih umetnosti – zidno slikarstvo, gde sam odbijena, kao treća ispod crte.

Umetnošću se bavim preko 10 godina.

Uspješno ste spojili ekologiju, reciklažu i savremenu umjetnost. Možete li nam reći nešto više o ovoj ideji i vašim radovima.

Želja da idem na likovnu koloniju, da se družim sa umetnicima, da izlažem svoje slike je odlučila… Uz malo truda, kontaktirala sam čačanskog umetnika Božidara Plazinića, koji mi je izašao u susret, obzirom da  nisam akademac i pozvao me na likovnu koloniju ,,Umetnost i papir“ u čačanskoj Fabrici hartije, gde sam se upoznala sa tehnologijom ručne izrade papira od otpadnog mateijala,  što je bio podsticaj za dalje stvaralaštvo. Spontana igra i oblikovanje recikliranom papirnom pulpom ima svoj nepredvidljivi krajnji ishod umetničkog dela, u čemu je sva draž.

Ana-D-Nedeljkovic2

Kako opisujete svoj stil?

Ručno rađeni papir spada u savremenu, modernu umetnost, blizak estetikama tašizma i enformela, mada je sam po sebi jedinstven.

Šta (ili ko) vas najviše inspiriše?

Inspiraciju pronalazim u poeziji, flori i fauni

U slobodno vrijeme, bavite se…

Svo svoje vreme posvećujem umetnosti jer je ona svuda oko nas i u nama.  (Grafičkim dizajnom)

Za kraj, šta možete poručiti mladim umjetnicima?

Umetnosti sam dala delić svoje kreativnosti, dok ona meni pruža lično zadovoljstvo. Mladim neafirmisanim umetnicima bih poručila da čvrsto veruju u sebe i da žive svoje snove.

U nastavku uživajte u prekrasnim radovima Ane Nedeljković, i ne zaboravite posjetiti i njezinu Facebook grupu.

Ana-D-Nedeljkovic3

Ana-D-Nedeljkovic4

Ana-D-Nedeljkovic5

Ana-D-Nedeljkovic6

Ana-D-Nedeljkovic7

Ana-D-Nedeljkovic8

Ana-D-Nedeljkovic9

Ana-D-Nedeljkovic10

Ana-D-Nedeljkovic11

Ana-D-Nedeljkovic12

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...