Ermitaž: Jedan od najvećih (i najljepših) muzeja na svijetu, Sankt Peterburg, Rusija

Sankt Peterburg, ruska prijestolnica kulture, je magapolis u kojem se nalazi 2000 biblioteka, više od 100 teatara, 45 izložbenih galerija, 62 kina i 221 muzej. Grad je upisan na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine kao područje sa 36 istorijskih arhitektonskih kompleksa i oko 4000 pojedinačnih spomenika arhitekture, istorije i kulture – a među njima se nalazi i Državni muzej Ermitaž: jedan od najvećih, najlepših i najstarijih umetničkih i kulturno-istorijskih muzeja na svijetu.

Muzej je osnovan 1764. godine, kada je Katarina Velika kupila zbirku od 255 slika iz Berlina. Danas, Ermitaž prikazuje raznoliku paletu umjetnosti i artefakata (više od 3 miliona primjeraka) iz svih krajeva svijeta i iz cijele istorije – od drevnog Egipta, pa sve do početka 20. stoljeća u Evropi.

Preporučujemo: Najljepši teatri Sankt Peterburga

Ermitaz-1

Najveći dio zbirke muzeja smješten je u Zimskom dvorcu, bivšoj zvaničnoj rezidenciji ruskih careva. Međutim, postoji niz drugih izložbenih lokacija, uključujući i nedavno otvoreno skladište na sjeveru Sankt Peterburga, kao i filijale u Amsterdamu, Kazanju, Las Vegasu, Los Anđelesu i Ferari.

Sa više od 3 miliona primjeraka u svojoj kolekciji, među kojima se nalaze i djela Michelangela, Leonarda da Vincija, Rubensa, Rembranta, Vincenta van Gogha, Pabla Picassa (i mnogih drugih), procjenjuje se da bi jednom posjetiocu trebalo oko 11 godina da obiđe cijeli muzej, ako bi se na svakom izloženom predmetu zadržao samo jednu minutu.

Ermitaz-2

Ermitaz-3

Ermitaz-4

Ermitaz-5

Ermitaz-6

Ermitaz-7

Ermitaz-8

Ermitaz-9

Ermitaz-10

Ermitaz-11

Ermitaz-12

Ermitaz-13

Ermitaz-14

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,