Globalno skladište sjemena: Rezervni plan čovječanstva

Jedan od najotpornijih bunkera na svijetu, “Svalbardsko globalno skladište sjemena” koje se nalazi na na otoku Svalbardu u Norveškoj, napravljen je kako bi u slučaju nepoznatog virusa, negativnog ljudskog utjecaja ili bilo koje druge devastiajuće prirodne katastrofe koja može doći iz Svemira ili sa Zemlje sačuvao sjemenke biljaka koje koristimo za prehranu, i na taj način osigurao opstanak hrane, a samim time i čovječanstva.

Skladište je izgrađeno u planini, dovoljno visoko da bude zaštićeno od svih scenarija poplave ili porasta nivoa mora, a opet dovoljno duboko da izdrži direktan udar atomske bombe. Ni sama lokacija nije slučajno odabrana, jer u slučaju katastrofe globalnih razmjera sasvim je sigurno da bi se desio i nestanak el. energije, a hladne temperature otoka garantuju idealne uslove za očuvanje sjemenki i bez dodatnog hlađenja.

Globalno-skladiste-sjemena1

U Svalbardskom globalnom skladištu pohranjeno je više od 750.000 različitih vrsta sjemenki, prema podatku iz 2012. godine, a taj broj konstantno raste. Svaka vrsta se pohranjuje u 500 primjeraka, a strogo se vodi briga o tome da skladište ne sadržava duplikate ili GMO sjemenke.

Inicijativu za izgradnju skladišta pokrenuo je projekt Svjetske zaklade za raznolikost usjeva (engl. Global Crop Diversity Trust, GCDT) 2004. godine, a građevina je završena i zvanično otvorena već 2007. godine. Projekat, koji je koštao oko 9 miliona US dolara, u potpunosti je financirala Vlada Norveška.

Globalno-skladiste-sjemena3

Ovo skladište se često naziva “Rezervni plan čovječanstva za budućnost”, ili “Skladište za Sudnji Dan” jer je njegova jedina svrha čuvanje sjemenki za buduće zaliha hrane, u slučaju da se desi neka nepredviđena globalna katastrofa.

Globalno-skladiste-sjemena4

Globalno-skladiste-sjemena5

Globalno-skladiste-sjemena6

Globalno-skladiste-sjemena7

Globalno-skladiste-sjemena8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: