Hellfire Pećine: Tajno skrovište bogatih pagana, Engleska

Hellfire Pećine (ili West Wycombe Pećine) je naziv za oko 500 metara dugačku mrežu podzemnih tunela i prostorija koji se nalaze iznad sela West Wycombe u jugoistočnoj Engleskoj. Tuneli su iskopani između 1748. i 1752. godine, a naručio ih je zloglasni Francis Dashwood, osnivač društva Dilettanti i suosnivač zloglasnog Hellfire Kluba koji je svoje sastanke ovdje održavao u tajnosti.

Hellfire Pećine su imenovane po zloglasnom Hellfire Klubu, poznatom po svojim sastancima koji su okupljali “kvalitetne osobe”, poput Benjamin Franklina koji je ponekad prisustvovao sastancima (neki autori i istoričari tvrde da je B. Franklin zapravo bio špijun). S obzirm da su se sastanci održavali u tajnosti i na lokaciji za koju se tada nije znalo, danas niko ne može reći šta se tačno dešavalo u pećinama: “Ono što se desi pod zemljom, ostaje pod zemljom.”

Ulaz u Hellfire Pećine

Ulaz u Hellfire Pećine

Ni same pećine, a ni istoričari ne daju konkretne vjerodostojnosti priča koje kruže oko Hellfire Kluba, a najpoznatije su one kako su članovi održavali sastanke u jednoj od poodzemnih prostorija poznatoj kao Unutarnji Hram, gdje su pili, natjecali se ko je mudriji, pričali nepristojne priče, pa čak održavali i orgije, žrtvovanja i rituale koji su izrugivali druge religije. S obzirom da je duh kluba bio isključivo paganski, velike su šanse da su ove priče nastale kao propaganda mainstream religije koja je u to vrijeme bila zastupljena u Engleskoj.

Hellfire Pećine su otvorene za javnost 1951. godine, a od tada su postale popularna turistička atrakcija. U mnoge odaje su smještene lutke koje posjetiteljima prikazuju izvornu namjenu pećina, ali pravi duh Hellfire Kluba i dalje ostaje tajna koja možda nikada neće izaći na vidjelo.

Hellfire-Pecine-1a

Hellfire-Pecine-2

Hellfire-Pecine-3

Hellfire-Pecine-4

Hellfire-Pecine-5

Hellfire-Pecine-6

Hellfire-Pecine-7

Hellfire-Pecine-8

Hellfire-Pecine-9

Hellfire-Pecine-10

Hellfire-Pecine-11

Preporučujemo: Pariške katakombe: Mračno i jezivo podzemlje Grada Svjetlosti

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...