Iskandar, model grada budućnosti

Nasuprot Singapura, preko tjesnaca Johor, nalazi se lokacija za novi projekat za koji se arhitekti nadaju da će postati model svih gradova budućnosti: mega eko-friendly samoodrživi grad.

Iskandar, Malezija, područje koje pokriva 2,217 kilometara kvadratnih postat će megalopolis oko tri puta veći od Singapura. Grad će u potpunosti funkcionisati na zelenoj obnovljivoj eko energiji, i u potpunosti će biti riješen problema zagađenja koji muči sve veće (i većinu manjih) gradove u svijetu. Trenutna populacija Iskandera je 1,3 miliona ljudi, a predviđa se da će do 2025. Godine ta brojka narasti do 3.000.000.

Ovaj grad, koji će zauzimati površinu jedne manje države poput Luksemburga, postat će ultra-moderna “pametna” metropola. Energija će se koristiti iz obnovljivih izvora, a sav prijevoz će biti javni, otpad će biti preusmjeren na druge namjene, a malezijska vlada već planira da ‘iskopira’ ovaj grad i proširi ga i na druge regije.

Eko-grad neće biti samo centar za zelene tehnologije. Također je zamišljen i kao odlično mjesto za život, sa socijalnim kapitalom u središtu svoje misije.

Iskandar

Trenutna strategija je da Iskandar postane samoodrživi, društveno odgovorni i ekonomski stabilan grad čiji se model može iskopirati. Stručnjaci urbanog razvoja se nadaju da će Iskandar biti primjer rješenja za rast urbane populacije u zemljama u razvoju i drugim dijelovima svijeta.

Do sada, malezijska vlada je uspjela pridobiti podršku Pinewood Studios, koji će se graditi nove objekte u Iskandaru i Legolanda koji će graditi tematski park u gradu. Nekoliko UK sveučilišta, uključujući Newcastle i Southampton, planiraju otvoriti kampuse u ovom gradu budućnosti.

Više od 30 milijardi dolara je obećano za izgradnju Iskandara, od čega će više od trećine doći van Malezije.

Iskandar

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...