Jadav “Molai” Payeng: Čovjek koji je sam zasadio šumu površine 5,5 km kvadratnih

Uništavanje šume je jedan od ključnih problema sa kojim se Indija svakodnevno susreće. Posljedice su katastrofalne: neplodna zemlja, povećana erozija tla, smanjena poljoprivredna proizvodnja i devastiran lokalni biljni i životinjski svijet.

Međutim, jedan čovjek je odlučio da promijeni situaciju – Jadav “Molai” Payeng iz Indije započeo je svoj projekat sadnje drveća prije 30 godina, još kada je bio tinejdžer (16 godina), a od tada je sam zasadio oko 5,5 km kvadratnih, odnosno 550 hektara šume.

Molai se odlučio za ovakav potez nakon što su se lokalne vlasti oglušile o molbu, tada mladog dječaka, da učine nešto po pitanju nestanka šume.

“Zmije su umirale na vrućinama, bez i jednog stabla da im pruži hladovinu. Sjeo sam i zaplakao nad njihovim beživotnim tijelima. To je bio pokolj. Upozorio sam šumski odjel i zamolio ih da posade drveće. Rekli da ovdje ništa ne bi ni naraslo. Umjesto toga, rekli su mi da pokušam posaditi bambus. Bilo je bolno, ali sam to učinio. Niko nije bio tu da mi pomogne. Niko nije bio zainteresovan”, rekao je Jadav “Molai” Payeng.

Jadav-Payeng1

Jadav Payeng živi u maloj kolibi u šumi zajedno sa svojom suprugom Binitom i 3 djece. Na svojoj farmi ima nekoliko goveda, a njegov jedini prihod je novac koji zaradi od prodaje mlijeka.

Kada je počeo sa sadnjom, Molai je postao potpuno izoliran od ostatka društva. Sjemenke je sadio ručno, a svaki dan, ujutro i navečer, ih je zaljevao. Nakon nekoliko godina truda, područje se pretvorilo u šipražje bambusa.

“Tada sam odlučio da posadim prava stabala. Skupljao sam ih i konačno zasadio. Također sam prevozio i crvene mrave iz mog sela, uboli su me mnogo puta. Crveni mravi mijenjaju svojstva tla. To je bilo i te kakvo iskustvo”.

Kako su godine prolazile, nekada pusto područje postalo je prepuno različitih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući i ugrožene životinje poput poput jednorogog nosoroga i Bengalskog Tigra. Nakon 12 godina ovdje su prvi put viđeni strvinari, pa čak i ptice selice. Nažalost, lokalni stanovnici su ubili nosoroga, a Molai je tom prilikom poručio: “Priroda je napravila lanac ishrane, zašto ga se ne pridržavati? Ko će zaštititi ove životinje ako ih mi, kao superiorna bića, budemo lovili?”

bengalski-tigar

Bengalski tigar, jedan od stanovnika Molaijeve šume

Nevjerovatno ali istinito, vlasti u Indiji su saznale za Molaijev projekat tek 2008. godine, nakon što se krdo od oko 100 slonova nastanilo u šumi. Tek tada je pomoćnik za očuvanje šuma Gunin Saikia prvi put upoznao Molaija.

“Bili smo iznenađeni kada smo pronašli tako gustu šumu. Mještani, čije su domove uništili slonovi nastanjeni u šumi, htjeli su je smanjiti, ali Molai im je rekao da radije ubiju njega. On tretira drveće i životinje poput vlastite djece. Vidjevši to, odlučili smo mu pomoći. Da je bio u bilo kojoj drugoj zemlji, od njega bi napravili heroja”, rekao je Gunin Saikia, pomoćnik za očuvanje šuma Indije.

22. aprila 2012. godine, Jadav “Molai” Payeng je zvanično nagrađen za svoje ogromno dostignuće, a svoju priču je podijelio sa javnošću, u nadi da će njegovi postupci inspirisati ljude širom svijeta…

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,