Katarinska plača: Remek-djelo baroka, Rusija

Katarinska plača je bivša carska palača koja se nalazi u Puškinu (bivše Tsarskoye Selo), oko 25 km od St. Petersburga. Ova ljetna rezidencija ruskih careva je jedna od najpoznatijih, najvećih i najimpresivnijih palača u blizini St. Petersburga.

Izgradnja Katarinske plače je započela 1717. po nalogu ruske carice Katarine I. koja je angažovala njemačkog arhitekta Johann Friedrich-Braunsteina da izgradi ljetnikovac za njezin lični užitak. Izgradnja je trajala godinama, a palača je nadograđivana i nakon Katarinine vladavine. Više od 100 kilograma zlata je iskorišteno samo za sofisticiranu fasadu i brojne statue na krovu, a čak su kružile glasine da je i cijeli krov napravljen od čistog zlata.

Katarinska-placa-1

Interijer palače nije ništa manje spektakularan od eksterijera. Gosti mogu uživati u velikoj dvorani koja zauzima gotovo 1.000 kvadratnih metara, ogradama od zlata i mramornim kipovima, velikim lučnim prozorima koji puštaju sunčevu svjetlost da obasja zlatom okićene zidove i impresivnim freskama na stropu.

U sovjetskim vremenima palača je služila kao muzej, a tokom Drugog svjetskog rata je bila teško oštećena. Trebalo je mnogo godina, novca i truda da se palača vrati u svoj prvobitni sjaj, a proces obnove i dalje traje.

Katarinska-placa-2

Katarinska-placa-3

Katarinska-placa-4

Katarinska-placa-5

Katarinska-placa-6

Katarinska-placa-7

Katarinska-placa-8

Katarinska-placa-9

Katarinska-placa-10

Katarinska-placa-11

Katarinska-placa-12

Katarinska-placa-13

Katarinska-placa-14

Katarinska-placa-15

Katarinska-placa-16

Katarinska-placa-17

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...