Keukenhof – najveći cvijetni vrt na svijetu, Nizozemska

Keukenhof (‘Kuhinjski vrt’), poznat i kao Vrt Evrope, je najveći cvijetni vrt na svijetu, a također se smatra i najljepšim proljetnim vrtom. Na površini koja zauzima više od 32 hektara, u Keukenhofu se svake godine zasadi oko 7 miliona cvjetova!

Najbolje vrijeme za posjetu Keukenhofu je u aprilu ili maju, kada je cvijeće u punom cvatu i kada nekoliko vrtova i četiri paviljona pokazuju svoje fantastične kolekcije tulipana, zumbula, narcisa, orhideja, ruža, karanfila, ljiljana i mnogih drugih vrsta cvijeća. Tokom ovih mjeseci, spektar boja i mirisa u vrtu je jednostavno omamljujući.

Keukenhof-1

Keukenhof nalazi se na lovištu iz 15. stoljeća u blizini grada Lisse. Također je bio i izvor bilja za Jacqueline, groficu Hainaut dvorca, koji je i izvor imena Keukenhof (‘Kuhinjski vrt’). Nakon Jacquelinine smrti, bogati trgovci su preuzeli imanje, a od tada, dvorac je promijenio više vlasnika. Vrt (kakav vidimo danas) je osnovan 1949. godine od strane tadašnjeg gradonačelnika Lisse. Ideja je bila da se predstavi izložba cvijeća, gdje su uzgajivači iz cijele Nizozemske i Evrope mogli pokazati svoje hibride – i pomoći nizozemskoj industriji (Nizozemska je najveći svjetski izvoznik cvijeća).

Iako mnogi posjetioci u Keukenhofu očekuju svjetski poznata ogroma polja tulipana, to ovdje ipak neće pronaći. “Vrt Evrope” je dizajniran tako da prikaže različite vrste cvijeća, tako da se niti jedna ne ističe previše. Ali ko želi da vidi polja tulipana može posjetiti okolna privatna imanja, iako posjete nisu uračunate u kartu koja se mora kupiti pri ulasku u Keukenhof.

Keukenhof-2

Keukenhof-3

Keukenhof-4

Keukenhof-5

Keukenhof-6

Keukenhof-7

Keukenhof-8

Keukenhof-9

Keukenhof-10

Keukenhof-11

Keukenhof-12

Preporučujemo: Jardim Botânico: Prekrasni Botanički vrt Rio de Janeira

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,