Kordiceps: Gljive koje insekte pretvaraju u zombije

Ako ste mislili da zombi apokalipsa nije moguća – onda sigurno niste čuli za Kordiceps, rod ascomycete gljivica koji obuhvaća oko 400 identifikovanih vrsta, te na hiljade vrsta o kojima još uvijek ne znamo ništa.

Sve vrste kordicepsa su endoparazitske, što znači da napadaju kukce i druge člankonožace, a samo nekoliko gljiva se specijaliziralo za napad na druge gljive. Neki kordicepsi se smatraju ljekovitim u tradicionalnoj azijskoj medicini, a njihova cijena na tržištu doseže i do nekoliko stotina eura. No, dok za ljude mogu biti ljekovite, ove gljive ubijaju sve insekte koje zaraze – i to na jako bizaran način.

Kordiceps

Kordicepsi su okrutni paraziti koji preuzimaju kontrolu nad tijelom i mozgom insekta, pretvarajući ga u zombija kojeg vode do destinacije koja im najviše odgovara, a zatim ga jednostavno ubiju i počnu rasti iz njegovog tijela.

“Gljiva je toliko zarazna, da može uništiti cijelu koloniju mrava …” – David Attenborough

 

Zombi mravi

Ophiocordyceps unilateralis je možda i najpoznatija gljiva iz roda kordicepsa. Ona inficira nekoliko vrsta mrava i u potpunosti preuzima kontrolu nad njihovom ponašanjem.

Dovoljo je da nesretni mrav prođe pored ove gljive čije spore odmah pronađu put do svog novog domaćina, a nakon dvije sedmice rasta u njemu, ona postaje spremna da preuzme njegov nervni sistem i mozak. Tada stvari postaju krajnje bizarne. Mrav se počne čudno ponašati, a ostali mravi ga odmah odstrane, jer bi u suprotnom gljiva mogla zaraziti milione pripadnika kolonije.

Gljiva tjera mrava da se popne na drvo i zagrize list – i to iznad kolonije. Tu konačno ubija svog domaćina i počinje rasti iz njegove glave. Kada dovoljno naraste, gljiva otpušta svoje spore na koloniju koja se nalazi ispod kako bi zarazila nove mrave, i ponovo započela cijeli bizarni ciklus.

Kordicepsi-1

Prema riječima biologa Davida Hughesa, docenta za entomologiju i biologiju na Pennsylvania State University, “Najspektakularnije je to što u slučaju zombi mrava gljiva precizno kontroliše ponašanje domaćina prije nego što umre. To je jedan od najsloženijih primjera parazitske kontrole ponašanja životinja.”

Dr Hughes, koji je nedavno otkrio da ove gljive pretvaraju mrave u zombije već 48 miliona godina, također ističe da da se kordicepsi više ponašaju kao životinje, nego kao biljke.

 

Utjecaj kordicepsa na ljude

Na svu sreću, kordicepsi (još uvijek) ne mogu zaraziti ljude, tačnije, takav slučaj još nije zabilježen. Njihovo bizarno djelovanje je zabilježeno samo kod nekoliko stotina vrsta insekata. U stvari, ljudi kordicepse često koriste za liječenje određenih bolesti, kao što su respiratorni poremećaji, ili generalno jačanje imunog sistema.

Dr Hughes, koji već godinama proučava ove parazite, tvrdi da je poprilično nemoguće očekivati da jedna gljiva koja kontroliše ponašanje mrava može na isti način kontrolisati i čovjeka, ali takođe napominje i da istorija medicine pokazuje da ima puno, puno parazita koji prelaze sa životinja na ljude stvarajući neke krajnje “lude efekte”.

Kordicepsi-2

“Mi konstantno udišemo milijarde spora raznih gljiva i naš imuni sistem je vrlo dobro podešen da spriječi ove infekcije. Ali povremeno vidimo i gljive koje prelaze barijere vrsta, gljive koje prelaze sa nekih životinja na ljude.”

“Glupo je misliti da živimo u dezinficiranom svijetu zaštićeni od masovne epidemije”, dodao je doktor Hughes, navodeći primjere kao što su gripa, ptičja gripa, SARS i AIDS. “Međutim, veća je šansa de bi takvu epidemiju uzrokovali virusi, a na gljive.”

Preporučujemo: Mravi Farmeri – Mravi koji, poput ljudi, uzgajaju druge životinje radi lične koristi

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...