Kumbhalgarh: Veliki Indijski Zid, drugi najveći zid na svijetu

Kada neko spomene veliki zid, svi odmah pomisle na impresivnu građevinu u Kini, Veliki Kineski Zid izgrađen još u 7. stoljeću prije nove ere. Ali, da li ste znali da i u Indiji postoji jedna slična struktura?

Zid koji okružuje drevnu tvrđavu Kumbhalgarh jedan je od najimpresivnijih građevinskih poduhvata u Indiji. On štiti ogromnu utvrdu koja sadrži više od 300 drevnih hramova, a izgrađen je prije 500 godina, zajedno sa samom Kumbhalgarh utvrdom.

Veliki-Indijski-Zid1

Često ćete čuti različite nazive za ovu ipresivnu strukturu. Neki ga zovu Kumbhalgarh Tvrđava ili Kumbhalgarh zid, dok ga drugi opet zovu Veliki Indijski Zid. Dugačak je 36 kilometara i drugi je najduži kontinuirani zid na planeti – na prvom mjestu je, naravno, daleko poznatiji Kineski zid.

Najširi dio zida je 15 metara debel, prekrasno ukrašen različitim dekoracijama koje su danas turistička atrakcija, a koje su nekada služila kao učinkovito sredstvo odvraćanja stranaca od zida i tvrđave.

Zid je smješten u državi Rajasthan na zapadu Indije. Za njegovu izgradnju bilo je potrebno više od stotinu godina, a u 19. stoljeću je još dodatno proširen. Nekada je služio kao čuvar tajne hramova unutar utvrde, a danas je samo sturktura koja okružuje slabo posjećen muzej za koji gotovo niko i ne zna da postoji (uglavnom zbog udaljenosti lokacije i problema da se do nje stigne).

Veliki-Indijski-Zid2

Pored hramova, zid štiti i plodnu zemlju. Navodno, nekada je na sebi imao toliko svjetiljki da su farmeri mogli raditi danju i noću.

Zid je prvobitno odvajao dva kraljevstva: Mewar i Marwar. U vrijeme velike opasnosti vladari Mewara bi koristili tvrđavu i zidine kao svoje posljednje utočište. Tokom više od pet stotina godina istorije, tvrđava je pala u neprijateljske ruke samo jednom – i to kada je unutar zidina nestalo pitke vode.

Ipak, unatoč njegovoj veličini i bogatoj i zanimljivoj istoriji, Veliki Indijski Zid nikada nije doživio svjetsku slavu. A čak i kada ga posjete, turisti budu upozoreni na sve opasnosti koje zid u sebi krije. Prepun je zamki i drevnih obrambenih mehanizama, koji su uglavnom isključeni, ali i dalje postoji opasnost da neki od njih, najskriveniji, i dalje funkcionišu.

Veliki-Indijski-Zid3

Veliki-Indijski-Zid4

Veliki-Indijski-Zid5

Veliki-Indijski-Zid6

Veliki-Indijski-Zid7

Veliki-Indijski-Zid8

Veliki-Indijski-Zid9

Veliki-Indijski-Zid10

Veliki-Indijski-Zid11

Veliki-Indijski-Zid12

Veliki-Indijski-Zid13

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...