Kyaiktiyo Pagoda – još jedan u nizu neobičnih budističkih hramova

Kyaiktiyo Pagoda (poznata i kao Zlatna Stijena, Zlatni Kamen) je jedna od najvažnijih Budističkih hodočasničkih lokacija na Mianmaru (bivša Burma). Nalazi se na 7.3 metra visokom i 15 metara širokom zlatnom kamenu u Pon državi, Mianmar.

Prema legendi, sam Buddha je dao svoj pramen kose jednom pustinjaku koji je isti taj pramen polkonio kralju. Kao uzvratni poklon , kralj je ponudio pustinjaku kamen u obliku glave, koji je izvukao iz oceana koristeći magične moći. Kralj je tada izgradio malu pagodu na vrhu kamena u koju je pohranio Buddhin pramen kose. Od tog trenutka, hodočasnici su pohrlili na ovu lokaciju.

Kyaiktiyo-Pagoda2

Iako je pagoda mala u usporedbi sa drugim velikim budističkim hramovima, njen položaj na zlatnom kamenu je čini jedinstvenom građevinom u svijetu. Naizgled nesigurno postavljena zlatna stijena privlači hiljade turista svake godine. Hodočašće je na svom vrhuncu tokom dana Tabaung, kada se 90.000 svijeća zapali na ovoj lokaciji, a zlatni kamen obasja cijelo nebo.

Nije jasno šta sprječava ovaj ogromni kamen da se ne skotrlja niz liticu, ili kako je zaista dospio na nju, ali jedno jeste sigurno – zlatni kamen ostavlja bez daha sve one koji ga posjete.

Kyaiktiyo-Pagoda1

Kyaiktiyo-Pagoda3

Kyaiktiyo-Pagoda4

Kyaiktiyo-Pagoda5

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...