La Scarzuola: “Idealni grad” Tomaso Buzzija

La Scarzuola, imanje koje se nalazi u talijanskoj pokrajini Terni, nekada je pripadalo franjevcima koji su ovdje izgradili samostan, ali od kada ga je otkupio arhitekta iz Milana Tomaso Buzzi, ovo arhitektonsko čudo ima malo veze s religijom i pobožnosti.

Tomaso Buzzi je kupio La Scarzuolu 1956. godine, a na imanju je planirao napraviti vlastitu zemlju iz snova, odnosno ono što je on smatrao “idealnim gradom”.

La-Scarzuola-1

Buzzijeva vizija je bila stvaranje grada u kojem bi se spojila realnost s nadrealnom arhitekturom i fantazijom. Njegovi arhitektonski stilovi su bili raznovrsni – od klasičnog i srednjovjekovnog, pa sve do renesanse i ličnih stilova.

U La Scarzuoli je izgrađeno sedam teatara, više velikih bunara i bazena, skulptura, kao i replika Trijumfalne kapije. Svaki rad je pažljivo konstruiran kako bi predstavio unutarnje misli umjetnika, kao i spoj filozofskih načela prema kojima je živio. Nakon njegove smrti 1981. godne, njegov nećak je nastavio raditi na La Scarzuoli, sve dok nije završio viziju Buzzijevog idealnog grada.

La-Scarzuola-2

La-Scarzuola-3

La-Scarzuola-4

La-Scarzuola-5

La-Scarzuola-6

La-Scarzuola-7

La-Scarzuola-8

La-Scarzuola-9

La-Scarzuola-10

La-Scarzuola-11

La-Scarzuola-12

Preporučujemo: Spektakularni vrtovi i krajolici Charles Jencksa

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,