Lampa od algi koja upija 150 do 200 puta više ugljik dioksida od jednog drveta

Sa zagađenjem u gradovima se svakodnevno susrećemo, kako broj stanovnika raste i kako se gradovi šire – zagađenje postaje sve ozbiljniji problem.

Na sreću, brojni naučnici širom svijeta već pronalaze kreativna i efikasna rješenja, među kojima su vertikalni vrtovi, pa čak i vertikalne šume – a sada i ulična lampa od algi koja pija 150 do 200 puta više ugljik dioksida (CO2) od jednog drveta!

pierre-calleja1

“Učinci na CO2 će biti masivni – moćniji od šuma” – Pierre Calleja

Francuski biohemičar Pierre Calleja izumio je lampu koja se može upotrijebiti kao ulična rasvjeta ili kao lampa u zatvorenim prostoima, koja se napaja bez struje i koja upija uglični dioksid.

Calleja procjenjuje da oko 25% zagađenja dolazi iz auspuha automobila, tako da bi njegove lampe bile idealno rješenje – svaka jedinica bi skupljala oko 1 tonu štetnih emisija godišnje, a također bi štedile i električnu energiju koja se sada troši na rasvjetu.

Pierrove lampe su zapravo veliki spremnik vode pun mikro-algi koje skupljaju iz C02 vazduha. U njima se također nalaze i baterije koje se tokom dana pune putem fotosinteze algi koje za ovaj proces koriste solarnu energiju i ugljik dioksid.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,