Meshworm: robot koji ‘puže’

Meshworm, robot koji je napravljen po modelu peristaltike – pokreta koji su izazvani i kontrolisani kontrakcijama mišića, kreacija je istraživača sa MIT-ja, Harvard Univerziteta i Nacionalnog Univerziteta Seoul.

Ova tehnika omogućuje da se robot napravi od mekanih materijala tako da se može provući kroz uske prostore i oblikuje i prilagođava svoj oblik na neravnom terenu. Također može apsorbirati i jake udarce.

Projekat je podržao i odjel DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) iz Pentagona, s obzirom da ovaj neobični robot može imati i vojnu svrhu.

meshworm

Prethodni roboti ove vrste bili su opremljeni zupčanicima i pneumatskim pumpama. Ali to ih je činilo glomaznim, krutim i nepraktičnim u stvarnom svijetu. Tim koji je podržavala DARPA je promjenio način na koji bi robot mogao funkcionisati i zupčanike i pneumatske pumpe zamjenio „umjetnim mišićima“ napravljenim od žica od titanijuma i nikla, koji su dizajnirani da se šire i skupljaju u zavisnosti od toplote.

Omotavanjem žice oko strukture koja podsjeća na cijev, inžinjeri su replicirali kružne mišiće crva u odvojenim segmentima.

Dalje, tim je kreirao algoritam za slanje valova sturje preko svakog od pet segmenata, koji se ‘grče’ i ‘opuštaju’.

Robot se kreće brzinom od oko 5mm u sekundi, a dodana su i dva dodatna bočna mišića, kako bi se robotom moglo upravljati u svim pravcima.

Još jedna važna stavka kod ovog robota je ta da ima jako visok nivo otpornosti na udarce. S obzirom na svoju mekanu strukturu, samo absorbira udarac i vraća se u prvobitno stanje.

“Možete ga baciti, i neće se raspasti”, rekao je Sangbae Kim, profesor na MIT-u.

Kellar Autumn, profesor biologije na Lewis i Clark Koleđu, proučava biomehaniku životinjskog pokreta koju primjenjuje na meku robotiku. Autumn tvrdi da roboti poput Meshworma mogu imati mnoge korisne aplikacije, kao što su nove generacije endoskopa, implanata i proteza.

“Iako je tijelo robota mnogo jednostavnije od pravog crva – performanse koje smo vidjeli su poprilično impresivne,” izjavio je Autumn. “Predviđam da ćemo u sljedećem desetljeću vidjeti ovakve ‘umjetne mišiće’ koji mogu mijenjati i prilagođavati oblik u mnogim proizvodima, kao što su mobilni telefoni, laptopi i automobili.”

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...