Misteriozni podvodni krugovi

Prema National Oceanic and Atmospheric Administration-u istraženo je manje od pet posto svjetskih oceana, što znači da je 95% onoga što se nalazi duboko pod vodom još uvijek samo misterija.

Jedna od osoba koja je svoj život posvetila razotkrivanju tajni dubina je japanski fotograf Yoji Ookata, koji je proveo posljednjih 50 godina istražujući i dokumentirajući svoja otkrića na obalama Japana.

Nedavno, dok je ronio kod Amami Oshima na jugu zemlje, Ookata je uočio nešto što nikada ranije nije vidio: kružne valovite geometrijske uzorke pijeska gotovo šest metara u promjeru i gotovo 80 metara ispod nivoa mora. Ubrzo se vratio s kolegama i televizijskim ekipama kako bi saznali više informacija o ovoj pojavi koju su nazvali “misteriozni krug.”

misteriozni krug

Otkrili su da Misteriozni krug ipak i nije velika misterija, već prava mala podvodna ljubavna priča.

Koristeći podvodne kamere tim je otkrio da je umjetnik koji stoji iza ovih krugova mala riba koja neumorno pliva, dan i noć, kako bi stvorila ove ogromne organske skulpture.

Kroz dalje pomno promatranje, tim je otkrio da krugovi ovoj ribi služe za više namjera, a najvažnija je ona – da privuku partnera.

misteriozni krug

Navodno, ženke privlače brda i doline u pijesku, a oblik kruga ih pažljivo vodi ka mužijaku koji se nalazi u centru kruga, gdje kasnije i polažu svoja jaja. Naučnici su također otkrili da što je više brda i dolina u krugu, vjerovatnoća stvaranja potomaka je veća.

Ovo je jedna od onih, stvarnih, priča o pravoj ljubavi, umjetnosti i želji za potomcima.

misteriozni krug

 

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...