Monemvasija: Romantični skriveni gradić u Grčkoj

Monemvasija je stjenoviti otok koji se nalazi na istoku oblasti Peloponeza u Grčkoj, povezan s kopnom samo kratkim nasipom. Širok je oko 300 metara, dugačak oko jednog kilometra, a uzdiže se iznad razine mora na visinu od stotinjak metara.

Skriven stijenama od kopna, na otoku leži romantični gradić sa bogatom historijom koja datira još od 6. stoljeća kada je otok prvi put naseljen. Tokom nekoliko narednih stoljeća Monemvasija je više puta padala u ruke osvajača, sve dok konačno nije oslobođena tokom grčkog rata za neovisnost početkom 19. stoljeća.

Monemvasija-1

Otok je u početku bio naseljen na vrhu platoa koji se sada zove “Gornji grad”. Postupno se širio, a zahvaljujući odličnoj skrivenoj poziciji vremenom se razvio u moćan grad. Tokom pada Bizantijskog carstva Monemvasija je jedno vrijeme bio čak i glavni grad, te jedan od velikih trgovačkih centara bizantskog svijeta i glavna trgovačka luka. Grad je doživio krah do 18. stoljeća, a sve se opet promijenilo kada su ga otkrili turisti 1970-ih godina.

Poznat i kao Gibraltar istoka, grad je danas poznato turističko odredište. Srednjovjekovni objekti su obnovljeni, a mnogi od njih su pretvoreni u hotele.

Monemvasija-2

Monemvasija-3

Monemvasija-4

Monemvasija-5

Monemvasija-6

Monemvasija-7

Monemvasija-8

Monemvasija-9

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,