Najbolje plaćeni sportista svih vremena (za kojeg možda niste nikad ni čuli)

Svaki dan svjedočimo skupim transferima, kao i ‘smiješnim’ iznosima koje kompanije plaćaju pojedinim sportistima za reklame. Sam Tiger Woods, najbolje plaćeni sportista današnjice, je već postao milijarder (golf+reklame)…

Ali Tigerovo bogatstvo nije ni blizu onog koje je za vrijeme svoje 24-ogodišnje karijere stekao rimski trkač dvokolicama – Gaj Apulej Diokle (lat. Gaius Appuleius Diocles), sportista koji je zaradio toliko sestercija (starorimski srebrni novac) da bi u današnjem svijetu njegovo bogatstvo vrijedilo oko 15 milijardi dolara – dovoljno da održava petinu rimske vojske na njenom vrhuncu, ili da plati godišnju zalihu žita drevnog Rima.

 

Gaj Apulej Diokle: Najplaćeniji sportista svih vremena

Gaj-Apulej-Diokle-2

Diokle je započeo karijeru sa 18 godina, a ona je trajala nevjerovatne 24 godine. Kažemo nevjerovatne, jer su mnogi učesnici u ovom opasnom sportu umirali jako mladi. Vožnja kočija je bila nešto poput današnjih utrka automobila, 7 krugova oko staze, uz jednu iznimku – svi su bili naoružani mačem u slučaju da im se protivnički vozač kočije previše približi…

Tokom svoje karijere, Diokle je sudjelovao u 4.257 utrka, a pobijedio je u 1.462, te u 1.483 utrke osvojio drugo ili treće mjesto. Gotovo je uvijek vozio kočiju sa četiri konja, i u ovoj kategoriji je bio daleko bolji od njegovih konkurenata.

Nakon što se povukao iz sporta u dobi od 42 godine, Diokle je dobio svoj spomenik u Rimu koji su mu podigli ostali kočijaši zajedno sa publikom koja ga je naprosto obožavala – a sve je ovo razlog zašto znamo toliko mnogo pojedinsoti o njegovom životu. Mnogi su pisali o njemu, i na sreću, mnogi od tih zapisa su sačuvani i danas.

Diokle, rođen u Luzitaniji u 2. vijeku nove ere, je bio nepismeni sportaš kojeg i dan danas niko nije uspio nadmašiti (u bogatstvu). Tokom svoje karijere on je zaradio nevjerovatnih 35.863.120 sestercija – dovoljno da hrani žitom Rim cijelu jednu godinu, odnosno pretvoreno u današnju vrijednost – oko 15 milijardi dolara!

Preporučujemo: Mansa Musa – Najbogatiji čovjek svih vremena

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...