Najljepši dvorci svijeta: Bojnjički dovrac, Slovačka

Bajkoviti Bojnjički dovrac (Bojnický zámok) je srednjovjekovni dvorac koji se nalazi u gradu Bojnice u Slovačkoj. Danas je najposjećeniji samostalni muzej u državi kojeg svake godine posjeti oko 200.000 turista. Pored turista, redovni gosti su i filmski studiji koji u njemu često snimaju određene scene za filmove sa fantasy tematikom.

Dvorac je prvi put spomenut 1113. godine kao drvena tvrđava, a u 13. stoljeću je obnovljen kada je i postao kamena utvrda. Od tada je promijenio nekoliko vlasnika i kraljeva, a ponovo je obnovljen u 16. stoljeću kada je ova bivša tvrđava pretvorena u renesansni dvorac.

Preporučujemo i ostale dvorce iz serijala “Najljepši dvorci svijeta”

Bojnjicki-dovrac-1

Posljednji poznati vlasnik dvorca, grof János Ferenc Pálffy (1829-1908), napravio je romantičnu rekonstrukciju (1888-1910) i stvorio izgled koji je ostao do današnjeg dana, a koji je urađen po uzoru na prelijepe francuske dvorce iz doline Loire. Nakon 1945. godine, kada je imovina zaplijenjena od strane čehoslovačke vlade, dvorac je postao sjedište nekoliko državnih institucija. U njemu je 1950. godine izbio veliki požar, ali je šteta brzo sanirana o trošku države. Nakon ove rekonstrukcije Bojnjički dovrac je postao muzej, a i danas je dio Slovačkog Nacionalnog Muzeja.

Bojnjički dovrac je otvoren za posjetitelje, u njemu se vrše vjenčanja, specifične ture kao što je noć Bajka u dvorcu, a također je domaćin i Međunarodnom festivalu duhova, Summer Music Festivalu, Danu vitezova, kao i velikoj Božićnoj zabavi.

Bojnjicki-dovrac-2

Bojnjicki-dovrac-3

Bojnjicki-dovrac-4

Bojnjicki-dovrac-5

Bojnjicki-dovrac-6

Bojnjicki-dovrac-7

Bojnjicki-dovrac-8

Bojnjicki-dovrac-9

Bojnjicki-dovrac-10

Bojnjicki-dovrac-11

Bojnjicki-dovrac-13

Bojnjicki-dovrac-14

Bojnjicki-dovrac-15

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...