Najljepši dvorci svijeta: Château de Chaumont, Francuska

Manje od 200 km južno od Pariza, između gradova Tours i Blois, udaljen 40 metara od obale Liore (Loare), u prirodnoj oazi nalazi se prekrasan dvorac – Château de Chaumont (ili Château de Chaumont-sur-Loire).

Ovaj bajkoviti dvorac je izgradio Odo I, grof od Bloisa, još u 10. stoljeću, a nakon što se Pierre d’Amboise pobunio protiv Luja XI, kralj je naredio uništenje istog. Nakon više od 4 stoljeća (1498–1510) Charles I d’Amboise je naredio da se Château de Chaumont obnovi, a od tada je ostao netaknut sve do danas.

Preporučujemo i ostale dvorce iz serijala “Najljepši dvorci svijeta”

Chateau-de-Chaumont-1

Katarina Medici je kupila dvorac 1560. godine, godinu dana nakon što je njezin pokojni suprug Henrik II preminuo. Njezini gosti su u to vrijeme bili brojni poznati astolozi i proroci, a najpoznatiji je bio Nostradamus. Nakon toga, dvorac je promjenio nekoliko vlasnika koji su ga dodatno dekorisali, a jedan ga je čak pretvorio i u tvornicu stakla. Château de Chaumont je postao zaštićen kao spomenik kulture tek 1840. godine, a prešao je u državno vlasništvo 1938.

Danas je Château de Chaumont muzej otvoren za javnost koji svake godine ugošćuje Vrtni Festival koji traje od aprila do oktobra, a tokom kojeg suvremeni dizajneri uređuju vrtove dvorca u stilu engleskih vrtova.

Chateau-de-Chaumont-2

Chateau-de-Chaumont-3

Chateau-de-Chaumont-4

Chateau-de-Chaumont-5

Chateau-de-Chaumont-6

Chateau-de-Chaumont-7

Chateau-de-Chaumont-8

Chateau-de-Chaumont-9

Chateau-de-Chaumont-10

Chateau-de-Chaumont-11

Chateau-de-Chaumont-12

Chateau-de-Chaumont-13

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...