Najljepši dvorci svijeta: Convento de Cristo, Portugal

Convento de Cristo (Samostan Kristovog reda) danas služi kao rimokatolički samostan u gradu Tomaru, ali u 12. stoljeću kada je i izgrađen, dvorac je bio jako važna utvrda legendarnih Templara. Poznati širom svijeta, Vitezovi Templari su bili kontroverzni i izuzetno moćni i utjecajni ratnici. Iako su se zaklinjali da će život provesti u siromaštvu, njihova slava im je brzo donijela veliko bogatstvo, uglavnom kroz razne donacije koje su rijetko kada odbijali.

Templari su pozvani u Portugal tokom druge polovice 12. stoljeća, gdje su bili od velike pomoći u ponovnom osvajanju regije. Njihova prva i glavna utvrda bila je upravo u Tomaru, gradu koji se nalazi u središnjem Portugalu. Kada je u 14. stoljeću, Red Vitezova Templara ukinut i zamijenjen Vitezovima Kristovog reda, Tomar je i dalje ostao važno uporište, a vremenom je postao i jedan od najprestižnijih spomenika Portugala.

Preporučujemo i ostale dvorce iz serijala “Najljepši dvorci svijeta”

Convento-de-Cristo-1

Izgradnja dvroca je počela 1160. godine, a samostan je dodan tek kasnije. Convento de Cristo, nekada poznat kao Dvorac Tomar, je izgrađen kao dio obrambenog sistema Templara protiv Maura koji su tada vladali regijom južno od rijeke Tagus.

Početkom 14. stoljeća, kralj Francuske Filip IV se sve više i više bojao rastuće snage Templara, pa ih je konačno 1307. godine optužio za više od 100 zločina, uključujući štovanje vraga i negiranje Krista tokom inicijacijskih rituala. Mnogi Templari su priznali krivicu – i to nakon što su danima mučeni.

Denis, tadašnji kralj Portugala, je učinio ustupak Templarima koji su boravili u njegovoj zemlji i dopustio im da se regrupišu pod drugim imenom, “Red Krista”, kako bi izbjegli progone i sigurnu smrt. Tako su Templari Portugala preživjeli, a Tomar je i dalje ostao njihov glavni stožer.

Convento-de-Cristo-1a

Convento-de-Cristo-2

Convento-de-Cristo-3

Convento-de-Cristo-4

Convento-de-Cristo-5

Convento-de-Cristo-6

Convento-de-Cristo-7

Convento-de-Cristo-8

Convento-de-Cristo-9

Convento-de-Cristo-10

Convento-de-Cristo-11

Convento-de-Cristo-12

Convento-de-Cristo-13

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...