Najveća knjiga na svijetu

Kralj Mindon od Burme (današnji Mijanmar) želio je iza sebe ostaviti nešto korisno budućim naraštajima. Pošto je i sam bio veliki ljubitelj knjiga, smatrao je da je književnost bila jedan od najvrednijih elemenata društva, tako da je i odlučio: iza sebe će ostaviti knjigu. Nije želio da ostavi bilo kakvu staru knjigu, već je odlučio da napravi najveću knjigu na svijetu.

Kralj je želio napraviti knjigu koja će trajati 5.000 godina, a sam papir toliko ne bi mogao izdržati. 1860. godine, počeo je graditi Mandalay (tada glavni grad Burme), a u gradu i najveću knjigu na svijetu koja još uvijek stoji u podnožju Mandalay Brda.

Dimenzije su zapanjujuće: knjiga ima 730 listova i 1.460 stranica. Sve i jedan list je napravljen od mramora i sadrži oko sto linija teksta. Svaki list je 107cm širok, 153cm visok i 13cm debel. Svaki od kamenih tableta ima svoju vlastitu pagodu i svi su raspoređeni oko središnje zlatne pagode – poznate kao Kuthodaw pagoda.

najveca-knjiga1

Trebalo je osam godina da se knjiga završi, a 1868. godine bila je i zvanično otvorena za javnost. Izvorno, svaki tablet je imao dragocjeni dragulj na vrhu, ali kada su britanci napali sjever Burme (1880), svi dragulji su nestali. 1890. godine počela je obnova pagode, a u drugoj polovici dvadesetog stoljeća knjizi se vratila njena stara slava.

1900. godine knjiga je dobila i svoje printano izdanje – i to u 38 dijelova, a svaki dio je sadržavao 400 stranica. Danas su svi zlatom urezani tekstovi nestali sa mramornih ploča, a zamijenjeni su crnim šelakom.

Zajedno, redovi pagode čine najveću knjigu na svijetu koja je zbirka spisa theravada tradicije budizma. Kako bi mogli stvoriti sliku veličine ove knjige, pogledajte fotografiju ispod, na kojoj je prikazana maketa pagode i knjige koju u sebi sadrži.

najveca-knjiga2

najveca-knjiga3

najveca-knjiga4

najveca-knjiga5

najveca-knjiga6a

najveca-knjiga7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,