Naqsh-i Rustam: Drevne grobnice perzijskih kraljeva, Iran

Većina je ljudi čula za Perzepolis u Iranu, ceremonijalni glavni grad drevnog Perzijskog Carstva. Oko 12 km od ove antičke metropole nalazi se jedno manje poznato, ali jednako impresivno mjesto – Naqsh-i Rustam, gigantska grobnica perzijskih kraljeva ukrašena reljefima starim i do 3000 godina.

Naqsh-i Rustam, grubo prevedeno kao Prijestolje Rustama, se nekada smatralo svetom planinom u kojoj su ukopana četiri vladara Ahemenidskog Perzijskog Carstva (oko 500 gdina prije nove ere).

Naqsh-i-Rustam-1

Najstariji reljef pronađen na Naqsh-i Rustamu je danas teško oštećen, a izrezbaren je prije otprilike 1000 godina prije nove ere. On prikazuje blijedu sliku čovjeka i smatra se da datira iz doba Elama, jedne od najstarijih poznatih civilizacija. Pored ovog reljefa na litici se nalazi još niz sličnih, od kojih je možda i najpoznatiji lik mitskog junaka Rostama.

No, daleko najupečatljiviji dio Naqsh-i Rustama su grobnice isklesane u litice stijene lokalno poznate kao “perzijski križevi”. Ulaz u svaki grob je u središtu svakog križa, koji vodi do male sobe u kojoj kralj leži u sarkofagu.

U jednoj od grobnica (identificirano popratnim natpisom) leži Darije I, a smatra se da u ostale tri grobnice leže Kserks I (Xerxes), Artakserks I i Darije II. U petoj nedovršenoj grobnici je vjerovatno trebao počivati Artakserks III, posljednji kralj Ahemenidskog Perzijskog Carstva.

Naqsh-i-Rustam-2

Naqsh-i-Rustam-3

Naqsh-i-Rustam-4

Naqsh-i-Rustam-5

Naqsh-i-Rustam-6

Naqsh-i-Rustam-7

Naqsh-i-Rustam-8

Naqsh-i-Rustam-9

Naqsh-i-Rustam-10

Naqsh-i-Rustam-11

Naqsh-i-Rustam-12

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,