Netaknute srednjovjekovne biblioteke Šingetija, Mauritanija

Usred surove mauritanijske pustinje leži Šingeti, srednjovjekovni trgovački centar u kojem se još uvijek nalazi pet gotovo netaknutih biblioteka prepunih starih manuskripta, kao i nekih od najvažnijih islamskih tekstova na svijetu.

Izvorno osnovan 777. godine, Šingeti je postao važan trgovački grad u regiji kao jedan od rijetkih koji su se nalazili u samoj pustinji. Također je postao i važno okupljalište islamskih hodočasnika na putu za Meku. Kako su ljudi stalno prolazili kroz grad, tako su iza sebe ostavljali razne knjige i manuskripte, pa su na kraju gradski dužnosnici odlučili da izgrade i pet manjih biblioteka koje su imale za cilj da ih sve sačuvaju.

biblioteke-singetija-1

Držeći se izvorne tradicije i dan danas, sve biblioteke u Šingetiju su ostale gotovo netaknute već stoljećima, a kako godine prolaze, knjige koje se u njima čuvaju postaju sve vrijednije i vrijednije.

Nažalost Šingeti pati od agresivnog širenja Saharske pustinje koja ga okružuje i ovi istorijski značajni tekstovi su u velikoj opasnosti da budu uništeni od strane suhog zraka i pijeska. Iako postoje napori da se sadržaj biblioteka izmjesti na sigurniju lokaciju gdje će knjige biti daleko bolje zaštićene, lokalni vlasnici još uvijek odbijaju da ih se odreknu. U naporima da se biblioteke spase i UNSECO je obilježio Šingeti i druga drevna naselja u blizini kao svjetsku kulturnu baštinu, ali nažalost lokalna politika ne pokazuje mnogo interesa za takve projekte…

biblioteke-singetija-2

biblioteke-singetija-3

biblioteke-singetija-4

biblioteke-singetija-5

biblioteke-singetija-6

biblioteke-singetija-7

biblioteke-singetija-8

biblioteke-singetija-9

biblioteke-singetija-10

biblioteke-singetija-11

biblioteke-singetija-12

biblioteke-singetija-13

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,