Nevjerovatni Viseći Hram na Hengshan planini, Kina

Smješten u kanjonu u podnožju planine Hengshan u pokrajini Shanxi, Kina, Viseći Hram ili Viseći Manastir poznat je u svijetu kao jedno od najvećih svjetskih arhitektonskih blaga. Napravljen je prije više od 1.500 godina, a restauriran 1900-tih.

Hram je izgrađen u stijeni, oko 75 metara iznad tla, a podupiru ga drvene grede i skriveni hodnici u stijeni. U njemu se nalazi više od 40 dvorana (prostorija), kao i veliki ormari i paviljoni, a sve to na ukupnoj površini od 152,5 kvadratnih metara. Sve prostorije su povezane hodnicima i mostovima.

viseci-hram1

Unutar hrama se nalaze brojni kipovi, statue i kamene rzbarije koje dolaze iz različitih doba i od različitih dinastija. Prema  nekim navodima, Hram je sagrađen na ovoj lokaciji kako bi se izbjegle strašne poplave, a i sama planina pruža zaštitu od kiše, snijega i sunca.

Viseći Hram je jedna od glavnih turističkih atrakcija i istorijskih znamenitosti u Datong regiji. Ovaj hram nije poznat samo po svojoj nevjerovatnoj lokaciji, već i po tome što objedinjuje elemente budizma, taoizma i konfucijanizma.

viseci-hram2

viseci-hram3

viseci-hram4

viseci-hram5

viseci-hram6

viseci-hram7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,