Nubijske piramide nekropole Meroe

Nubijske piramide nekropole Meroe, čudnovate i jedinstvene, već stotinama godina čuvaju krhke tragove tajanstvene i davno zaboravljene civilizacije.

Meroe je bio drevni grad na istočnoj obali Nila, poznat kao višestoljetna prijestolnica kraljevine Kuš (koja obuhvaća područje današnjeg Sudana), a veliki broj piramida koje se ovdje još uvijek nalaze ukazuju na to da je ovo nekada bio ogroman grad, ispunjen trgovcima i običnim stanovnicima.

Arheolozi su utvrdili da su brojne piramide jasno građene u Nubijskom stilu. Strukture sa oštrim kutovima i relativno uskim temeljima nose sve odlike bivše kraljevine Kuš, što znači da je Meroe bio jedan od glavnih centara ove, jedne od najvećih u istoriji, a opet gotovo najmanje shvaćenih civilizacija.

Meroe-1

Meroe je bila južna prijestolnica kraljevstva Kuš koje je cvalo od 800. do 250. godine pne. Kada je Rimsko Carstvo osvojilo Egipat, Kušansko kraljevstvo se proširilo prema sjeveru u Egipat, ali je već u 1. i 2. stoljeću počelo gubiti snagu, uglavnom zbog slabljenja tradicionalne industrije.

Danas je od ovog velikog drevnog kraljevstva ostalo nešto više od 200 prašnjavih piramida, ali one su i dalje sasvim dovoljne da redovno ostavljaju bez daha posjetitelje, arheologe i istoričare.

Meroe-2

Meroe-3

Meroe-4

Meroe-5

Meroe-6

Meroe-7

Meroe-8

Meroe-9

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...