Očaravajuća ljepota Iguazu vodopada

Iguazú vodopadi, također poznati i kao Iguassu ili Iguaçu, su vodopadi Iguazu rijeke koji se nalaze na granici brazilske države Paraná i argentinske provincije Misiones. Ubrajaju se među najveće i najspektakularnije vodopade na svijetu, a sastoje se od čak 275 slapova koji zauzimaju 2,7 km rijeke Iguazu.

Neki od pojedinačnih vodopada su visoki do 82 metra, iako je većina visoka oko 64 m. Vražje Grlo (Garganta del Diablo), jedan od najpoznatijih i najimpresivnijih dijelova vodopada koji obilježava granicu između Argentine i Brazila visok je 82 metra, širok 150 metara i dugačak 700 metara.

foto: Hüseyin Kara

foto: Hüseyin Kara

Viši i tri puta širi od Niagarinih vodopada, Iguazu Vodopadi su rezultat vulkanske erupcije koja je ostavila veliku pukotinu u zemlji.  Navodno, kada je Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Eleanor Roosevelt prvi put posjetila Iguazu, povikala je, “Jadna Niagara!”.

Postali su dio UNESCO-ve Svjetske baštine 1984. i 1987. godine i to kao Iguazu Nacionalni park u Argentini i Iguaca Nacionalni park u Brazilu. 2011. godine, nakon što je nevjerovatnih 100 miliona ljudi glasalo, Iugazu vodopadi su zvanično uvršteni i u popis 7 Svjetskih prirodnih čuda.

foto: Claudio Elias

foto: Claudio Elias

foto: Chris Schmid

foto: Chris Schmid

foto: Raymond Choo

foto: Raymond Choo

foto: Rodrigo Martins

foto: Rodrigo Martins

foto: Hüseyin Kara

foto: Hüseyin Kara

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,