Očaravajuća ljepota Orion maglice

Udaljena oko 1.500 svjetlosnih godina od Zemlje, Orion maglica ili Messier 42 (M42 ili NGC 1976) je najbliže područje Zemlji u kojem se stvaraju zvijezde. Kao takvu, nju često fotografišu profesionalci, ali i amateri, a upravo smo od nje možda i najviše naučili o samim zvijezdama i planetarnim formacijama.

Orion maglica se vidi golim okom i poznata je već hiljadama godina, a čak su je u svojoj mitologiji spominjali američki Indijanci i Maye. Ipak, njezino se ‘otkriće’ pripisuje Nicolas-Claude Fabri de Peirescu koji je promatrao to područje teleskopom 1610. godine.

orion-maglica-1

Orion maglica uključuje oblake neutralnog plina i prašine, ionizirane plinove, asocijacije zvijezda i refleksijske maglice, koje su zapravo oblaci prašine koji odražavaju svjetlost zvijezda. Orion je jedno od onih mjesta u Svemiru u kojima se rađaju zvijezde, a u njemu trenutno ima oko 700 zvijezda u različitim fazama. Nedavno, Svemirski teleskop Hubble (HST) je otkrio i 150 formacija “protoplanetarnih diskova” za koje se vjeruje se da su to solarni sistemi u vrlo ranom početku svog formiranja.

Majka priroda, kao i obično, stvara najljepša umjetnička djela, a Orion maglica je sasvim sigurno jedno od najljepših (do sad poznatih). U nastavku pogledajte spektakularne fotografije Orion maglice koje su zabilježili profesionalci i amateri širom svijeta.

orion-maglica-2

orion-maglica-3

orion-maglica-4

orion-maglica-5

orion-maglica-6

orion-maglica-7

orion-maglica-8

orion-maglica-9

orion-maglica-10

orion-maglica-11

orion-maglica-12

Preporučujemo: 30 Zanimljivih činjenica o Svemiru

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,