Otok Zmija – Ilha de Queimada Grande

Ilha Grande de Queimada, jednostavno poznatiji kao Otok Zmija – dom je jednoj od najotrovnijih vrsta zmija na svijetu – Zlatnoj zmiji (Bothrops insularis).

Naravno, sama činjenica da negdje na nekom otoku žive otrovne zmije i nije nešto novo, ali ono po čemu se ovaj otok izdvaja jeste to što ovdje na svaki kvadratni metar dođe po jedna otrovna zmija!

Zlatne zmije (Bothrops insularis) su svrstane među najopasnije, najubojitije i najotrovnije zmije svijeta. Narastu samo oko 45 cm, a njihov ugriz je toliko snažan da jednostavno istopi meso oko rane. Njihov otrov izaziva otekline, bol, mučninu i povraćanje, modrice, povraćanje krvi, krv u urinu, unutarnja krvarenja, zatajenje bubrega, krvarenja u mozgu i teške nekroze mišićnog tkiva.

Zlatne zmije su čak pet puta otrovnije od njihovih rođaka (Bothrops atrox) koji žive na glavnom kopnu!

Otok-Zmija1

Upravo zbog ogromnog broja ovih opasnih zmija na otoku (1 zmija na svaki kvadratni metar) Brazilska Mornarica je strogo zabranila pristup istom. Jedini izuzetak mogu biti naučne ekspedicije sa posebnim dozvolama, kao i Brazilska Mornarica koja je zadužena za održavanje svjetionika na otoku.

Iako ovdje živi između 2.000 i 4.000 Zlatnih zmija, one su ipak ugrožena vrsta, jer je ovaj otok jedino mjesto na svijetu gdje se one još mogu pronaći. Jedna prirodna ili ljudski izazvana katastrofa bi mogla u potpunosti izbrisati ovu vrsu. Zapravo, ljudi su to već jednom i (neuspješno) pokušali tako što su izazvali požar na otoku…

Nedavne studije su pokazale da bi otrov ovih zmija mogao biti od velike medicinske koristi ljudima. Ovakva istraživanja su dovela do toga da se zmijama pruži još bolja zaštita, a čak postoji i namjera da se i posebno uzgajaju, ‘za svaki slučaj’.

Otok-Zmija2

Preporučujemo: 5 najneobičnijih zmija na svijetu.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...