Otrovne ljepotice: najljepše i najopasnije gusjenice

Ko bi pomislio da je jedna od najopasnijih stvari u prirodi ujedno i jedna od najmanjih i najljepših?

Mnoge vrste gusjenica zaista izgledaju nevjerovatno prelijepo, sa svim svojim bojama, šarama i ukrasima, ali opstanak ovih životinjica nije slučajnost. Mnoge su došle do iznenađujuće učinkovitih načina preživljavanja, a ovo su neke od najljepših i najotrovnijih…

 

Osedlana gusjenica (Sibine stimulea)

osedlana-gusjenica

Osedlanu gusjenicu je jako lako uočiti. Sa svojim jarkim bojama i ‘repovima’ ova gusjenica šalje jasnu poruku predatorima – ne prilazite.

U rogovima koji izgledaju kao napuhani repovi krije se snažan i bolan otrov. Dovoljno je samo da ih dotaknete i da instanto doživite bol jaku kao ubod pčele. Nakon toga dolazi oteklina, mučnina i osip koji će trajati nekoliko dana.

 

Gusjenica Cinnabar moljca (Tyria jacobaeae)

cinnabar-moljac

Neke gusjenice dobijaju toksičnost kroz biljke koje jedu. Takav je slučaj i sa s Cinnabar gusjenicom koja jede otrovne Jacobaea vulgaris cvjetove.

Dok je ova biljka smrtonosna za stoku poput goveda i konja, Cinnabar gusjenicama je prava poslastica. Upravo su ih zbog toga i uvezli u razne zemlje širom svijeta, kako bi kontrolisale i uništile otrovne biljke. Žuto-crna boja ove gusjenice već sama po sebi šalje znakove opasnosti, a ako je dotaknete imate ćete osip, a ako ste posebno osjetljivi, jedan dodir može čak izazvati i urtikarijski dermatitis, astmu, zatajenje bubrega, i unutrašnje krvarenje. Ukratko, držite se podalje i od gusjenice, i od cvijeća kojim se hrani.

 

Maca Gusjenica (Megalopyge opercularis)

Maca-Gusjenica

Maca gusjenica (također se naziva i južni flanel moljac, moljac maca) više izgleda kao minijaturna perzijska mačka nego gusjenica. Ipak, ona je daleko od umiljatog stvorenja koje želite dotaketi.

Ukoliko ipak dotaknete ovu gusjenicu, otrovne bodlje skrivene ispod ‘krzna’ će se otkinuti i zabosti u vašu kožu, gdje će i ispustiti svoj otrov. Intenzivna bol se razvija odmah ili u roku od pet minuta. Zatim idu ​​glavobolje, mučnina, povraćanje, bolovi, ponekad šok ili respiratorni stres. Bol obično splasne u roku od sat vremena, međutim, za veću dozu otrova nije neuobičajeno da simptomi traju i do 5 dana.

 

Divovska gusjenica svilenog moljca (Lonomia obliqua)

Lonomia-obliqua

Ne možete reći da vas nije upozorila sa svim silnim šiljcima na tijelu. Ova gusjenica, koja se popularno naziva i  ubojica gusjenica, ima otrov dovoljno snažan da ubije čovjeka.

Dovoljno je da se slučajno očešete od ove životinjice i da odmah osjetite simptome kao što su glavobolja, povišena temperatura i povraćanje, a ako se ne liječite na vrijeme, otrov može izazvati veliko unutarnje krvarenje, zatajenje bubrega i – smrt.

 

Hickory Halisidota (Lophocampa caryae)

Hickory-Halisidota

Ove gusjenice izgledaju kao da su odjevene za zimu u svoje mekane kapute. Većina dlaka koje ih pokrivaju su relativno bezopasne, no postoje četiri duge crne dlake – dvije naprijed i dvije nazad – koje ne želite dotaketi.

Ako ih ipak slučajno dotaknete, spremite se za osip kože. A ako vam dlaka slučajno dospije u oči – spremite se za ozbiljne zdravstvene probleme. Ako im dlake ne pruže dovoljno zaštite, ove gusjenice vas mogu i ugristi.

 

Gusjenica ‘ruže koja ubada’ (Parasa indetermina)

Gusjenica-ruze

Jedna od najšarenijih i najatraktivnijih gusjenica, Parasa indetermina, se može naći bilo gdje na planeti. Parovi dugih rogova i nakostriješenih bodlji u raznim bojama smješteni su duž tijela kako bi upozorili predatore da ih ostave na miru.

Iako izgledaju kao izuzetno toksične, ove gusjenice izazivaju prilično blage posljedice (jako bolno samo u početku). Ove lijepe male zvijeri se mogu naći na jabukama, na hrastu, javoru i na ružama.

 

Gusjenica ‘Gubara glavonje’ (Lymantria dispar)

gubar-glavonja

Ova lijepo obojena gusjenica sa dugom kosom je larva od gubara. Izvorno su prebivale u rasponu od Europe do Azije, a u kasnim 1860-im su uvezene i u Sjevernu Ameriku.

Ove gusjenice i nisu najopasnije na svijetu, iako njihove dlake mogu izazvati ozbiljniji dermatitis, posebno kod osoba sa osjetljivom kožom. U svakom slučaju, ne preporučujemo da ih dodirnete i testirate snagu svoje kože.

 

Wattle Cup gusjenica (Calcarifera ordinata)

Wattle-Cup

Ova gusjenica svakako zaslužuje vaše divljenje, ali kada joj se divite, budite sigurni da ste na sigurnoj udaljenosti. Calcarifera ordinata ima žalac koji je jako, jako bolan.

Ova slatka životinjica voli ruže, što znači da su rasprostranjene širom svijeta, a njen ubod je opisan jednako bolnim kao kad vas ubodu tri ose.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...