Parazit koji tjera skakavce i zrikavce da počine samoubistvo (utapanjem)

Spinochordodes tellinii je nematomorph, tip beskičmenjaka pseudocelomata koji naseljavaju slatke kopnene vode, a koji, dok su u fazi larve, zaraze skakavce i zrikavce – mijenjaju njihovo ponašanje i tjeraju ih da počine samoubistvo – utapanjem.

Ovi parazitski crvi se razvijaju unutar [kopnenih] skakavaca i zrikavaca sve dok ne dođe vrijeme da se pridruže ostatku svoje vrste koja inače živi u vodi. Otpuštanjem koktela hemikalija, crvi ispiraju mozak svog domaćina i tjeraju ga da se ponaša na način na koji se zdrav skakavac ili zrikavac nikada ne bi ponašao – tjeraju ga da traži vodu, i kada je konačno pronađe, da u nju skoči.

Nakon što dospije u vodu, zreli S. tellinii crv – koji je u ovoj fazi (ispružen) već tri do četiri puta duži od svog domaćina, napušta tijelo koje je manipulisao i otpliva kakao bi pronašao partnera, ostavljajući nesretnog skakavca ili zrikavca da se utopi…

Preporučujemo: Kordiceps: Gljive koje insekte pretvaraju u zombije

“Mehanizmi koji se nalaze u pozadini ove intrigantne parazitske strategije još uvijek ostaju slabo shvaćeni.”  – David Biron, jedan od naučnika koji je proučavao ove parazite

Na svijetu postoji oko 300 vrsta ovoih parazita. Milijarde njihovih larvi zaraze sve - žabe, ribe, puževe... ali [za sad], mogu kontrolisati samo um i tijelo skakavaca i zrikavaca.

Na svijetu postoji oko 300 vrsta ovih parazita. Milijarde njihovih larvi zaraze sve – žabe, ribe, puževe… ali [za sad], mogu kontrolisati samo um i tijelo skakavaca i zrikavaca.

Parazit S. tellinii živi i razmnožava se u slatkoj vodi, ali rani dio njegovog života u potpunosti ovisi o hranjenju utrobom skakavaca ili zrikavca kojeg zarazi. Kada je potpuno odrastao, on se suočava s teškim problemom, a to je povratak iz domaćina u vodu. A tada i nastaje bizarni dio koji se ne i viđa previše često u prirodi: parazit mijenja genetsku strukturu domaćina otpuštajući određene proteine koji napadaju dio mozga domaćina i koji mu daju savim novi set naredbi, kao što je pronalazak vode i skok u nju.

Ali ovaj parazit nema samo jedan problem, to jest kako da iz sakakvca dospije u vodu, već i kako da njegovi potomci koji se rode u vodi zaraze nove skakavce na kopnu. Naučnici sumnaju da ovaj problem rješavaju tako što larve parazita zaraze vodene insekte, kao što su komarci, i sakriju se u njihovim tkivima. Kada odrasli komarac odleti na kopno i tamo umre, njegovo tijelo može pojesti skakavac ili zrikavac, a larva parazita će uspješno stići do svog novog domaćina.

Tim naučnika koji je istraživao ovo neobično i bizarno parazitsko ponašanje obavljao je terenski rad oko malog jezera na granici šume u blizini Avene les Bains u južnoj Francuskoj, gdje tokom ljeta horde zaraženih skakavaca – više od 100 za jednu noć – počine samoubistvo utapanjem.

Preporučujemo: 5 Primjera bizarnog ponašanja u životinjskom svijetu

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...