Park Čudovišta u Vrtu Bomarzo, Italija

Park Čudovišta, ili “Parco dei Mostri” koji se nalazi u Vrtu Bomarzo, Italija, nikada nije zamišljen da privlači pažnju turista svojom ljepotom, već da odražava tugu i šokantne prizore.

Izgradnju parka je naručio princ Pier Francesco Orsini, također poznat kao Vicino, 1552. godine nakon što se vratio iz brutalnog rata u kojem je dugo bio u zatočeništvu, u kojem je njegov najbolji prijatelj poginuo – i u toku kojeg mu je supruga preminula.

Skrhan i tužan, Princ je želio stvoriti šokantnu “Villu čuda”, a za projekat je angažirao arhitektu Pirro Ligoria. Ligorio je bio široko cijenjen arhitekt i umjetnik koji je ranije završio katedralu Svetog Petra u Rimu nakon smrti Michelangela, kao i Villu d’Este u Tivoliju.

Park-cudovista0

Park je ispunjen bizarnim i fascinantnim skulpturama za koje samo popratni natpisi pružaju objašnjenje. Među izloženim djelima su ratni slon, monstruozna riba-glava, dva diva koja se bore, poznata kosa kuća kojoj je cilj da dezorijentiše posmatrača i možda najviše zastrašujuća i najpoznatija glava sa otvorenim ustima.

Kada je Salvador Dalí posjetio park toliko se oduševio da je u njemu odmah snimio kratki film, a kasnije naslikao i sliku inspirisanu parkom Iskušenje Svetog Antuna. Kasnije su brojni umjetnici dolazili upravo ovdje po inspiraciju, a danas možemo uživati u njihovim operama, knjigama, slikama i skulpturama nadahnutim Parkom Čudovišta iz Vrta Bomarzo.

Park-cudovista1

Park-cudovista2

Park-cudovista3

Park-cudovista4

Park-cudovista5

Park-cudovista6

Park-cudovista7

Park-cudovista8

Park-cudovista9

Park-cudovista10

Park-cudovista11

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...